Foto: TT Bild.

FO&O: Obehagligt med ESC i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

I år innebär en vinst i Melodifestivalen en biljett till Kiev i Ukraina, ett land som präglas av den pågående väpnade konflikten i de östra delarna av landet.

Sedan krigets start 2014 har 10.000 människor dött och de senaste månaderna har kriget i östra Ukraina åter trappats upp, konstaterar SVT:s utrikespolitiska kommentator Eva Elmsäter.

Läs också: Så är kriget i Ukraina just nu

Melodifestivalen 2017

Det är med andra ord ett ovanligt värdland som kommer att ta emot artisterna till Eurovision song contest i maj.

– Det är helt sjukt. Det känns lite som att det har dött ut i medierna hur situationen ser ut. Om man får åka dit skulle jag verkligen vilja se hur det ser ut, om det är säkert och så, säger Felix Sandman från FO&O och får medhåll av bandkollegan Omar Rudberg:

– Det känns väldigt ostabilt att ha stora Eurovision mitt på ett ställe där det inte är säkert, säger han.

FO&O är förstås inriktade på att knipa biljetterna till Kiev, men känslorna är dubbla.

– Det är klart att det är obehagligt, det blir en stress som läggs på en. En abstrakt känsla, som en mörk färg man inte kan ta på. Samtidigt har man ingen makt, man kan inte göra så mycket, konstaterar Oscar Enestad.

Avvaktande

Bland de övriga finalisterna är inställningen till en Ukrainaresa mer avvaktande. Anton Hagman konstaterar att han vet ”absolut ingenting” om landet och förhandstippade Wiktoria kommer sätta sig in i situationen först vid en eventuell vinst.

– Det känns lite konstigt att åka in i ett land som man inte vet så mycket om, säger hon.

Kontrasterna

Även om det råder en väpnad konflikt i östra Ukraina så märks kanske inte de striderna av så mycket i Kiev, men att anordna en stor musiktävling i samma land som det pågår ett krig i innebär ändå en märklig situation, menar Mariette.

– Det blir ju en väldig kontrast, att det kommer ett sådant här glädjepaket och så finns det den här problematiken ute i landet. Jag hoppas att det kan påverka till det bättre att det kommer ett sådant här evenemang till Kiev. Och att vi sprider budskapet om mänskliga rättigheter och om HBTQ-frågor, säger hon.

Högljudd Putinkritiker

Owe Thörnqvist hade från början planer på en Putinkritisk låt i Melodifestivalen. De planerna skrinlades visserligen, men kritiken mot den ryska presidenten är kvar. Om det blir seger i finalen så tar Thörnqvist med sig sin kritik mot Ukrainas stora granne i norr till Kiev.

– Jag har översatt låten till engelska och ryska. Då har jag en lång arm, som jag sträcker ut och vrider om näsan på Putin. Putin – don’t you do this. Ever again!, säger Owe Thörnqvist.

Läs mer: Svarta listan hotar fredlig Eurovision

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Melodifestivalen 2017

Mer i ämnet