Foto: @vogueindia på Instagram

Ärvt kändisskap betalar sig ofta

Uppdaterad
Publicerad

Bollywoodstjärnan Shah Rukh Khans 18-åriga dotter är prestigefulla Vogue Indias nya omslagstjej. I tidningen ger hon sitt livs första intervju – och det väcker anklagelser om nepotism och kändisskap på räkmacka. Det kan båda gott inför framtiden.

I det glossiga magasinet beskriver Suhana Khan, 18, sig själv som student, teaterälskare och framtidstjärna. I vanliga fall brukar spalterna i Vogue fyllas med modeller och skådespelare som berättar om sina redan sprakande karriärer.  Stilbrottet av kritiseras nu i Indien. Att pappa Shah Rukh Khan – som ofta beskrivs som kungen av Bollywood – är nära vän med Anaita Shroff Adajania, Indiska Vogues moderedaktör och stylist vid fototillfället, gör inte saken bättre, skriver BBC.

Kritiken skulle kunna såra Suhana Khan, men när Vogue India publicerade omslagsbilden på sitt Instagramkonto håvade tidningen in nära tio gånger fler gillamarkeringar än vanligt. En ny, provocerande räkmacka är född. Nu väntar troligen framgång. Här är tidigare exempel som tyder på det:

Kylie Jenner Foto: TT

Kylie Jenner är yngst i familjen Kardashian/Jenner. Hennes kosmetiskaföretag värderas till 900 miljoner amerikanska dollar och Kylie poserade nyligen på omslagen till affärstidningen Forbes i egenskap av en av världens yngsta ”self made” miljardär. Innan Kylie växte upp och etablerade sitt eget varumärke anklagades hon emellertid för att vara talanglös. När de andra systrarna drev klädkedjor och skaffade modelljobb tog Kylie välkomponerade selfies. Någonting som betalade sig i slutändan.

Antal följare på Instagram: 112 miljoner

Brooklyn Beckham Foto: TT

Brooklyn Beckham är tidigare Spice girls-medlemmen Victoria och fotbollsspelaren David förstfödda barn. 19-åriga Brooklyn gillar att fota och släppte förra året sin första fotobok. What I see, som den heter, innehåller svartvita bilder på familjemedlemmar, vänner, främlingar och djur. Kritiken från etablerade kritiker och fotografer kom snabbt. Brooklyns bilder beskrevs bland annat som ”hemska” och bildtexterna som ”ännu hemskare”. Men det verkar inte spela någon större roll för möjligheter till fortsatta fotojobb.

Antal följare på Instagram: 11,5 miljoner

Paris Hilton Foto: TT

Paris Hilton var tidigt ute med en egen plattform på grund av känt namn. Som arvtagerska till hotellkedjan Hilton var hon rik, men också lite slösaktig och dömande mot människor som äger mindre. Kombinationen blev realityserie 2003 när Paris tillsammans med vännen (och lika välbärgade dottern till sångaren Lionel Richie) Nicole Richie testade livet som arbetarklass i The simple life. Att håna kompisduon blev ett globalt folknöje och avtog inte när Paris tog sig an misslyckade filmroller, skivkontrakt och dj-spelningar. Nu är Paris Hilton en populärkulturell legend med oförändrad, och möjligen förstärkt, förmögenhet.

Antal följare på Instagram: 9,3 miljoner

Jaden Smith Foto: TT

Jaden Smith är son till skådespelarna Will Smith och Jada Pinkett Smith. Till skillnad från lillasyster Willow Smith, som sysselsätter sig med musik och opinionsbildning, försöker Jaden vandra i föräldrarnas fotspår. Som lågstadiebarn spelade han mot pappa Will i Jakten på lycka 2006 och var mycket bedårande. 2013 kom filmen After earth där Jaden och Will gör en favorit i repris, men den här gången var kritikerna inte lika snälla. Jaden fortsätter emellertid att spela in filmer och umgås med andra namnkunniga unga stjärnor.

Antal följare på Instagram: 9,7 miljoner

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.