ASAP Rocky på modevisning i Paris 2018. Foto: TT

ASAP Rocky vill vara en del av den nya, mjukare hiphop-manligheten

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Under onsdagen får artisten ASAP Rocky sin dom – är han skyldig till misshandel eller inte? Oavsett så har han valt att hellre framstå som mjuk, än som hård och farlig som sina föregångare. Kulturnyheternas musikkritiker Tali da Silva skriver om hur den hårda, kompromisslösa mansrollen inom hiphopen inte längre är lika självklar.

Tali da Silva

Kulturjournalist

En amerikansk rappare i mellanskiktet vars hits få kan nämna vid namn. Det hade varit en rimlig beskrivning av ASAP Rocky den 29 juni 2019, dagen innan den påstådda misshandeln i centrala Stockholm. Men efter den här sommaren vet till och med farfar vem han är.

Artistkolleger som Rod Stewart, Pharrell Williams och Macklemore har gett honom sitt stöd på sociala medier. USA:s president, Donald Trump, har ringt Stefan Löfven för att få rapparen frisläppt och nationella proffstyckare som Leif GW Persson och Carl Bildt har fått säga sitt i medierna om fallet. Under hela förra året publicerade svenska medier 109 artiklar om ASAP Rocky. Hittills i år är motsvarande siffra 6185.

Inte valt den utstakade vägen

En kvalificerad gissning är ASAP Rocky skulle gjort vad som helst för att få slippa hela historien, inte minst för att slippa sitta i svenskt häkte i över en månad. Ändå går det inte att förneka att det varit den största karriärboost han någonsin kunnat drömma om. Det hade varit enkelt för honom att skapa en bad boy-persona utifrån händelsen, att spela på bilden av sig själv som kriminell, kompromisslös och skrämmande. Men ASAP Rocky har inte valt den förmodade, redan utstakade vägen.

Att manliga, amerikanska hiphopare hamnar i klammeri med rättvisan är nämligen långt ifrån något nytt. Tvärtom har det länge varit, om inte förväntat, så långtifrån udda och snarare en del av imagen att framställa sig som farlig och hård.

Lång tradition av kriminell image

Tidiga 00-talets mesta rappare, 50 Cent, blev skjuten med nio skott och var nära att stryka med. Ändå var det sällan han framställde sig som offer. Tvärtom släpptes det Grand theft auto-liknande actionspel om rapparen där spelaren fick inta rollen som 50 Cent, det vill säga köpa vapen, skjuta folk och använda poängen till att låsa upp fula ord. På en av filmaffischerna som gjorde reklam för filmen Get rich or die tryin', med samma titel som hans mest kända album, poserade han med en mikrofon i ena handen och en pistol i den andra.

Långt innan Snoop Dogg blev ansiktet utåt för ett svenskt e-betalningsföretag hade han i princip klippkort på fängelset för brott som drog- och vapeninnehav. Efter att ha slagit sönder en tax-free-butik på flygplatsen Heathrow i London har han portats från British airways och fått sitt brittiska visum indraget. Inte heller i Australien fick han komma in när han skulle spela på MTV video music awards 2007, på grund av sitt brottsregister.

Under 90-talet anklagades Dr. Dre för flera fall av kvinnomisshandel. Ett uppmärksammat fall var när han upprepade gånger slängde in en kvinnlig tv-programledare i en vägg för att han inte uppskattade hennes journalistik. ”Om någon jävlas med mig, kommer jag att jävlas med dem. Jag bara gjorde det, du vet. Att snacka om det nu hjälper inte. Förresten var det ingen stor grej, jag bara slängde henne genom en dörr”, var Dr. Dres kommentar till det hela i tidningen Rolling stone.

Framställt sig som sårbar och svag

Listan skulle kunna göras längre. ASAP Rocky däremot har valt en annan linje, och snarare framställt sig som liten, sårbar och svag. Under förundersökningen har han sagt till polisen att de varit ”tvungna att använda våld”, eftersom de ”fruktade att det skulle eskalera”. ”De följde efter oss i fyra kvarter. Vi försökte beställa en taxi och ladda ner scooterappar för att komma därifrån”, sa ASAP Rocky.

Under rättegången sa han att de inte visste vad som skulle hända, att ”det blev lite läskigt”. Under sin första konsert efter frisläppandet upprepade han att han inte har något emot svenskar, och att det hela var en ”olycklig händelse”.

Hårdaste machokultren i förändring

Säger han de här sakerna för att det gynnar honom rent juridiskt? Självklart. Har han rappat om vapen och våld? Absolut. Är han engagerad i den feministiska kampen? Knappast.

Men att en stor, manlig, amerikansk rappare vågar framställa sig som rädd och i underläge visar att mansrollen trots allt är i förändring, även i den hårdaste av machokulturer.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.