Ulrika Hyllert, ordförande i Journalistförbundet/ radiojournalist i Afghanistan

Svenska journalistförbundet: ta hit våra afghanska kollegor

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Journalistförbundet lämnade under måndagen in ett brev till regeringen, skriver tidningen Journalisten. Förbundet vill att Sverige ger flyktingstatus till afghanska journalister, tolkar, och andra som arbetat för svenska medier. Snarlika uppmaningar hörs i flera andra länder.

”Det här är personer som på olika sätt varit avgörande för att svenska medier har kunnat rapportera från det krigshärjade landet”, skriver förbundet i brevet till utrikesminister Ann Linde (S) som undertecknas av ordförande Ulrika Hyllert.

Journalistförbundets uppmaning kommer efter att flera tyska mediejättar som Der Spiegel och Süddeutsche Zeitung tagit ett snarlikt initiativ och uppmanat tyska regeringen att erbjuda visum till de afghanska journalister som hjälpt dem att rapportera. Även organisationen Reportrar utan gränser har lämnat in en vädjan till svenska regeringen.

Har särskilt stöd för journalister med asyl

Svenska journalistförbundet skriver i sitt brev att de är redo att ge stöd och hjälp till de journalister som väljer att söka skydd i Sverige.

”Vi har ett särskilt medlemskap för journalister som beviljats asyl, vilket innebär att de bland annat snabbare kan återgå till arbete”.

Även International Federation of Journalists (IFJ) menar att länder bör hjälpa de lokala journalister och människorättsaktivister som möjliggjort rapportering inifrån Afghanistan.

Medier släcks – kvinnliga journalister i skräck

Enligt Afghanistan Independent Journalists Association (AIJA) har minst 140 medier stängts ned och över 1 200 journalister och mediearbetare har blivit av med sina jobb.

USA har öppnat för att att utvalda journalister kan få visum, men de flesta av dessa har inte evakuerats från landet, uppger IFJ.

Samtidigt skriver The Guardian att kvinnliga afghanska journalister nu försöker förstöra alla spår av vad de har jobbat med, av rädsla för talibanernas våld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.