Den sönderbombade al-Nurimoskén Foto: Felipe Dana/TT

Unesco vill rädda Mosuls förlorade kulturarv

Uppdaterad
Publicerad

Unesco vill inleda ett stort restaureringsprojekt av den gamla stadskärnan i det sönderbombade Mosul.

I veckan höll Unesco en konferens i Paris med temat återuppbyggnaden av den irakiska staden Mosul. Den en gång blomstrande kulturstaden är idag svårt härjad. Under terrorgruppen IS belägring totalförstördes stora delar av staden, då över 20.000 byggnader bombades, enligt Kulturnytt.

IS intog staden 2014 och den återtogs inte förrän 2017, under de åren förstördes mycket av Mosuls kulturarv. Tiotusentals böcker och manuskript från det välkända universitetsbiblioteket brändes och antika byster vandaliserades och slogs i småbitar.

Några av Unescos önskemål är bland annat att restaurera biblioteket, den gamla marknaden, två kyrkor och ett yazidiskt tempel. Förenade Arabemiraten har donerat 50 miljoner dollar till att bygga upp al-Nurimoskén från 1100-talet.

Behövs 2 miljarder

För återuppbyggnaden behövs minst 2 miljarder dollar, enligt beräkningar från den Irakiska regeringen.

Audrey Azoulay, Unescos generaldiektör, säger att målet för projektet är att återställa stadens puls, mångfald och historia, och samtidigt använda sig av Unescos utbildningsprogram för att arbeta mot extremism, skriver Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.