Marit Kapla får Augustpriset i den skönlitterära kategorin för boken ”Osebol”. Foto: Anders Wiklund/TT

Augustpriset 2019: Här är alla pristagare

Uppdaterad
Publicerad

Årets trio i Augustprisvinnare är klara: Patrik Svenssons Ålevangeliet och Oskar Kroons Vänta på vind prisbelönades i kategorierna Årets fackbok och Årets barn- och ungdomsbok . Osebol av författaren och journalisten Marit Kapla tog hem kategorin Årets skönlitterära bok.

– Att få ta emot det här priset är en jättestor ära, sa hon i sitt tacktal.

Augustpriset delas årligen ut med syfte att belöna och uppmärksamma de bästa nyutkomna böckerna på svenska. I kategorin Årets skönlitterära bok prisbelönades Marit Kaplas bok Osebol. Marit Kapla är journalist och kommer från Osebol i Värmland.

Osebol är baserad på intervjuer med över 40 personer mellan 18 och 92 år som bor i byn med samma namn och som berättar om sina liv.

”Med osviklig känsla och respekt skapar Marit Kapla ett helt universum av sitt litterära reportage om Osebol. Enskildas vittnesmål blir till lyriska sånger där olika röster varvas”, skrev juryn i sin motivering när boken nominerades till priset.

– Tack så otroligt mycket, att få ta emot det här priset är en jättestor ära med de här nominerade, sa Marit Kapla i sitt tacktal där hon även riktade ett särskilt tack till de boende i Osebol samt även Svetlana Aleksijevitj och Selma Lagerlöf.

Marit Kapla får Augustpriset i den skönlitterära kategorin för boken ”Osebol”. Foto: Anders Wiklund/TT

Ålevangeliet är Årets fackbok

Årets fackbok är Ålevangeliet – Berättelsen om världens mest gåtfulla fisk av Patrik Svensson. Ålevangeliet, som är Patrik Svenssons debutbok, handlar om ålen som mysterium för människan. Men även om ålen som koppling mellan författaren själv och hans pappa.

– Jag är väldigt ödmjuk och tacksam för det här. Men så småningom kommer jag antagligen bli riktigt malmöitiskt dryg och kaxig, sade Patrik Svensson, som även skickade vidare en hälsning till sin syster och mamma i sitt tacktal.

Patrik Svensson tilldelas Augustpriset fackbokskategorin för Ålevangeliet. Foto: TT

Vänta på vind årets barn- och ungdomsbok

I kategorin för årets barn- och ungdomsbok prisbelönades Vänta på vind av Oskar Kroon.

– Nu ska man ju inte säga att man inte riktigt vet vad man ska säga. Men jag är väldigt, väldigt glad för det här, sade han från scenen.

Vänta på vind handlar om unga Vinga som drömmer om att bli sjöman. ”Det finns mycket att älska med Vänta på vind. Främst kanske den språkliga lättheten, den poetiska tätheten och tonträffen”, skrev juryn i sin motivering när boken nominerades till priset.

Oskar Kroon får Augustpriset i kategorin Årets barn- och ungdomsbok för Vänta på vind. Foto: TT

Hederspriset till Jan Stolpe

Lilla Augustpriset, skrivtävlingen för unga mellan 16 och 20 år, delades ut av kulturminister Amanda Lind (MP). I sitt tal betonade ministern vikten av yttrandefrihet och det fria ordet. 

– Vi får aldrig kompromissa med att varenda unge ska få en fullgod läsförmåga med sig ut i livet, sade hon från scenen.

Prisbelönad blev 20-åriga Emma-Karin Rehnman från Lidingö, det för novellen En ospelad fiol.

Redan tidigare har det varit känt att översättaren Jan Stolpe tilldelas Svenska förläggarföreningens hederspris. Han har i närmare 60 år översatt böcker till svenska från språk som grekiska, franska, engelska och norska. Däribland verk av Voltaire, Balzac, Platon och Aristoteles.

Vinnarna i de tre kategorierna fack-, barn- ungdoms- och skönlitteratur tilldelas 100 000 kronor vardera.

Augustpristagare 2019

Årets skönlitterära bok:

Marit Kapla – Osebol

Årets barn- och ungdomsbok:

Oskar Kroon – Vänta på vind

Årets fackbok:

Patrik Svensson – Ålevangeliet. Berättelsen om världens mest gåtfulla fisk

Svenska förläggarföreningens hederspris:

Översättaren Jan Stolpe

Lilla Augustpriset:

Emma-Karin Rehnman – En ospelad fiol

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.