Ulla Adolfsson är ordförande i Austism och aspergerförbundet Foto: Pressbild/Autism- och aspergerförbundet

Autism- och Aspergerförbundet: Bra att bokhandlarna ser över vad de säljer

Uppdaterad
Publicerad

En kontroversiell bok som hävdar att autism går att bota finns tillgänglig för utlån som e-bok i Sverige. Sedan tidigare har Adlibris, Bokus, samt även Malmö stadsbibliotek plockat bort den ur sina kataloger.

– Vi tycker att det är bra att seriösa bokhandlare ser över och granskar vad de säljer, säger Ulla Adolfsson, ordförande i Autism- och aspergerförbundet till Kulturnyheterna.

I boken Healing the symptoms known as autism påstås till exempel att man kan ”bota” autism genom att mata ett barn med blekmedlet klordioxid. Boken har nyligen tagits bort ur de svenska bokförsäljarna Adlibris och Bokus sortiment. Även Malmö stadsbibliotek tog under torsdagen beslut om att plocka bort boken ur sitt e-boksbestånd.

Men den finns fortfarande att låna som e-bok på fjorton svenska bibliotek i landet.

Ulla Adolfsson är ordförande i Autism-och Aspergerförbundet. Hon tycker att det är bra att aktörer reagerar.

– Vi tycker att det är bra att seriösa bokhandlare ser över och granskar vad de säljer. För självklart är inte bra att sälja att litteratur som innehåller farliga rekommendationer eller felaktig information.

Inte förvånad

Ulla Adolfsson säger vidare hon att hon inte är förvånad över att den här sortens böcker existerar. Omfånget av böcker som handlar om autism är väldigt stort och kvalitéten skiftar, berättar hon.

 – Det finns otroligt många böcker som handlar om autism, en del är väldigt bra litteratur och en del är mindre bra, och så finns det rent av dåliga böcker. Vi tycker därför att det är bra att seriösa bokhandlare ser över och granskar det som säljs.

Samtidigt finns boken tillgänglig som e-bok på fjorton bibliotek. Malmö stadsbibliotek tog tidigare bort Healing the symptoms known as autism ur sitt e-boksbestånd. Ulla Adolfsson poängterar att det är upp till varje bibliotek att bedöma, men att det är viktigt att biblioteken granskar de böcker som finns i sortimentet.

– Jag tycker att de ska ta ansvar för de böcker som de har och att de gör en granskning och bedömning utifrån vad de anser vara bra.

”Omöjligt att veta”

Hur skadliga är den här typen av böcker enligt er på Autism- och Aspergerförbundet?

– Det är omöjligt att veta hur skadligt, men det är klart att följer man farliga rekommendationer som kan skada ett barn, ungdom eller vuxen är det farligt. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.