Tim Bergling, mer känd som Avicii, turnerade flitigt innan han slutade på grund av hälsoproblem. Foto: Christine Olsson/TT

Efter Avicii: ”Musikindustrin behandlar sina artister vårdslöst”

Uppdaterad
Publicerad

Den svenske DJ-stjärnan och musikproducenten Avicii sörjs fortsatt av fans över hela världen. Det är ännu oklart vad som ligger bakom hans död, men det är många som nu undrar över hur hårt musikbranschen pressar sina talanger. Tim Bergling pratar öppet om det kringflackande turnélivets mörka baksida i dokumentären om hans liv.

”Jag väntade mig inte att folk skulle försöka pusha mig till att göra fler spelningar när de såg hur kasst jag mådde”, sade Tim Bergling i dokumentären True Stories som sändes på SVT för första gången i oktober 2017.  

Musikjournalisten och DJ:n Kajsa Haidl menar att det är mycket som skiljer DJ-världen från exempelvis popvärlden.

– Man turnerar inte på ett album för väldigt få DJ-artister släpper traditionella album. Och även om man gör det så turnerar man inte på samma sätt kring ett album och har den naturliga pausen när man går in i studion för att skapa in ett nytt album. I DJ-världen släpper man singlar och turnerar hela tiden, säger hon.

Självmedicinering med alkohol och droger

Journalisten Andres Lokko menar att musikvärlden lever med ideal som finns kvar från rockens glansdagar.

– Musikvärlden är en ganska hedonistisk arbetsplats med uråldriga rockideal och det innefattar självmedicinering i form av alkohol och droger i jättestora mängder. Pressen är fullständigt bananas, säger han.

Tim Bergling led av hälsoproblem till följd av sin livsstil. Det var anledningen till att han slutade spela helt efter år 2016. Han var då bara 26 år gammal. Kajsa Haidl tror att pressen med turnerandet är svårare att hantera för artister som slår igenom som unga.

– När musikvärlden blir industri och pengar väger tungt kan man definitivt prata om en pressad värld för artister. Framförallt om de är så unga som Avicii var när han slog igenom. Det är klart att det drabbar en person som är yngre hårdare eftersom de kanske inte har omdömet att veta exakt när man ska lyssna och när man ska sätta ner foten, säger hon.

Desperat jakt på inkomstkällor

Andres Lokko ser ett samband, mellan en ökad press på artister och deras turnerande och en musikindustri som desperat letar efter nya inkomstkällor. Aviciis karriär sammanfaller dessutom med strömningstjänsternas framväxt.

– Musikindustrin behandlar sina artister vårdslöst. Men också på grund av en desperation för sin egen ofta ganska giriga överlevnadsvilja, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.