Avpixlat har fått utgivningsbevis

Publicerad

Mats Dagerlind blir ansvarig utgivare för den omdebatterade sajten Avpixlat.

Nätsajten som uppmärksammats för att bland annat tillåta öppet rasistiska uttalanden i sina kommentarsfält har nu fått en ansvarig utgivare. Det är Mats Dagerlind, sajtens talesperson, som tar på sig rollen vilket innebär att sajten nu lyder under Yttrandefrihetsgrundlagens bestämmelser.

Sajten betecknade sig hösten 2011 som ”oberoende sverigedemokratisk” men betecknar sig i dag som ”en oberoende Sverigevänlig webbplats för nyheter och opinion”.

Dagerlind bär inte ansvaret för kommentarsfälten

Avpixlat kommer enligt Journalisten fortsätta med att ha icke förhandsmodererade kommentarsfält. Det innebär att Mats Dagerlind inte bär ansvaret för eventuella kommentarer som bryter mot Yttrandefrihetsgrundlagen. Däremot är det han som är anvarig för det redaktionella materialet, det vill säga artiklar som publiceras.

– Lite nervös är jag, sa Dagerlind till SVT när sajten i mars ansökte om utgivningsbevis.

– Jag har ingen lust att tillbringa all min vakna tid i en rättsal.

Blir grundlagsskyddad

Genom att ett utgivningsbevis utfärdas får en webbplats eller databas även ett grundlagsskydd, vilket bland annat innebär att den får ett skydd mot censur och kan gå förbi reglerna i personuppgiftslagen.

Det betyder inte att alla redaktionsmedlemmar kommer att underteckna sina artiklar med sina namn. 

”Avpixlat behåller sin tidigare policy där varje redaktionsmedlem och skribent själv bestämmer om han eller hon vill underteckna sina texter. Detta har heller ingen betydelse för ansvarsfrågan”  skriver Dagerlind på sajten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Medier

Mer i ämnet