Skådespelaren och regissören Bahar Pars och bild från från filmen av initiativet #ringframtidring. Foto: TT/#ringframtidring

Ett hundratal kvinnliga skådespelare ringer in det nya året på sitt sätt

Uppdaterad
Publicerad

“Ring in det nya och ring ut det gamla” är den fras som skådespelaren och regissören Bahar Pars har tagit fasta på då hon tillsammans med ett hundratal kvinnliga skådespelare nu släpper en egen nyårshälsning med ett framförande av Lord Tennysons klassiska dikt.

– Vi vill sätta igång någonting för framtiden, säger Bahar Pars till Kulturnyheterna.

Redan för fyra år sedan ville skådespelaren och regissören Bahar Pars och dramatikern Dimen Abdulla uppdatera traditionen kring framförandet Tennysons dikt Nyårsklockan vid tolvslaget på Skansen. Förutom Margaretha Krooks läsningar 1997-2000 var det enbart män som tilldelats uppdraget dittills. Något som fick Pars och Abdulla att i protest göra sin egen version i en video som publicerades 2014. 

Sedan dess har både operasångaren Malena Ernman (2015) och skådespelaren Pernilla August (2016) läst dikten på Skansen. Bahar Pars berättar att hon länge har tänkt att hon skulle vilja göra något liknande igen och att beskedet om att det var ännu en man, Mikael Persbrandt, som skulle framföra dikten i år blev en av katalysatorerna till att starta projektet #ringframtidring tillsammans med Dramaten-kollegan Emma Broomé. 

– Saker rör ju på sig men inte så snabbt som jag hade förväntat mig. Vi befinner oss fortfarande i samma typ av strukturer när det gäller representation och makt. Det tycker jag är generellt för det vi konsumerar när det gäller TV, film och kultur, säger Bahar Pars och poängterar att det inte är någon markering mot Mikael Persbrandt personligen: 

– Men jag ser det ur ett mycket, mycket större strukturellt perspektiv.

Ny tolkning av Nyårsklockan

Runt hundra kvinnliga skådespelare från sju städer runt om i landet gått ihop för att skapa årets tolkning av Nyårsklockan. En konstfilm med starka musikvideo-influenser som publicerats på Youtube under lördagen. Alla har jobbat ideellt och Bahar Pars berättar att en stor anledning till att hon ville driva projektet var på grund av det stöd och den kraft som växt ur #tystnadtagning det senaste året.   

– När det finns en sådan kraft då orkar man jobba. Man drivs av en förändring, man drivs av viljan att sätta igång någonting för framtiden. Jag gör det med glädje.  

Bahar Pars berättar att för henne så handlar projektet till stor del om visuell makt, att vrida om perspektiv, men dikten i sig och dess betydelse har också haft en avgörande roll. 

– Den är så fin i sin enkla framtoning och står för en framåtrörelse. 

Hur känns det inför släppet? 

– Det känns jättebra! Jag blir rörd när jag tänker på det. Jag hoppas att folk kommer att se glädjen och hoppet i videon, säger Bahar Pars och tillägger: 

– Vi vill visa att tillsammans är vi starka och kan åstadkomma en ljusare framtid. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.