Foto: TT

Bahnhof hotas av miljonböter

Uppdaterad
Publicerad

Post- och telestyrelsen (PTS) hotar bredbandsoperatören Bahnhof med böter på fem miljoner kronor om inte företaget börjar lagra trafikuppgifter.

Bahnhof och Tele 2 riktar hård kritik mot både PTS och rättsväsendet för hur integritetsfrågorna hanterats.

PTS stödjer sig på ett beslut i förvaltningsrätten i Stockholm som slagit fast att de svenska reglerna ska gälla. Bahnhof å sin sida har hittills vägrat med hänvisning till ett beslut i våras då EU-domstolen ogiltigförklarade EU:s datalagringsdirektiv.

Enligt Bahnhofs vd Jon Karlung kommer beslutet från PTS att överklagas omedelbart. Om bolaget betalar böterna och fortsätter att vägra lagra trafikuppgifter kommer PTS bara att höja vitesbeloppet, säger han.

– Det var ganska väntat att PTS skulle komma med det här beslutet. Jag tror att de är ganska obekväma med att vi driver en så hård kampanj.

Myndigheten svängde

Jon Karlung riktar hård kritik mot PTS och de svenska domstolarna. Efter beslutet i EU-domstolen ansåg PTS först att lagen om elektronisk kommunikation var svårförenlig med EU:s nya inriktning, senare att den var det.

Men vad det vad som fick myndigheten att svänga och på nytt tvinga operatörerna att datalagra är svårt att avgöra eftersom underlaget aldrig offentliggjorts.

”Jätteviktiga frågor”

På Tele 2 är man också kritisk. Bolaget fick motsvarande föreläggande i juni som Bahnhof nu fått av PTS. Först försökte Tele 2 stoppa föreläggandet i högre instans men fick nej, och därefter har bolaget överklagat domen till kammarrätten.

– Det här är jätteviktiga frågor och det är nödvändigt att PTS är transparent med de bedömningar man har gjort. Det måste finnas en trygghet i vad som gäller, för oss operatörer men framför allt för konsumenterna på det här viktiga integritetsområdet, säger Stefan Backman, chefsjurist på Tele 2.

Tele 2 har i sin överklagan till kammarrätten begärt att den svenska domstolen inhämtar ett förhandsavgörande från EU-domstolen.

Fakta: Spelet om trafikuppgifterna

Direkt efter beslutet i EU-domstolen ansåg PTS att det fanns stora svårigheter med att förena den svenska lagstiftningen, som krävde att operatörerna skulle spara trafikuppgifter i sex månader, med EU:s nya inriktning.

Efter beslutet i EU-domstolen bad regeringen Högsta förvaltningsdomstolens förre ordförande Sten Heckscher utreda frågan. Han kom bland annat fram till den svenska lagstiftningens regler – om under vilka omständigheter trafikuppgifterna lagras och får lämnas ut – gör att lagen inte strider mot EU:s regler eller Euorparätten.

Tre dagar efter att Heckscher överlämnat sin analys till regeringen återupptog PTS kravet på operatörerna att datalagra trafikuppgifter.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.