Regissören Mark Jenkin. Foto: SVT

Film om gentrifiering i England prisbelönas på Stockholms filmfestival

Uppdaterad
Publicerad

Den brittiske filmskaparen Mark Jenkin prisas för bästa regi på Stockholms filmfestival för filmen Bait. Den handlar om fiskaren Martin vars by i södra England invaderas av rika Londonbor som sätter en ny prägel på orten.

– Jag känner många som Martin och jag har en del av honom i mig själv, säger Mark Jenkin till Kulturnyheterna.

Den traditionella fiskeindustrin är på nedgång och fiskare i kustbyarna i den engelska regionen Cornwall har allt svårare att livnära sig. Men Martin, huvudpersonen i Bait, vägrar att överge sitt sätt att leva.

– Jag känner många som Martin och jag har en del av honom i mig själv, säger Mark Jenkin till Kulturnyheterna.

Regissören Mark Jenkin kommer själv från Cornwall där han fortfarande är bosatt. Nu prisas han för bästa regi på Stockholms filmfestival.

– Priset är toppen eftersom det i perioder har varit svårt att övertyga människor om att göra den här typen av film, jag gör film på ett ganska okonventionellt sätt, så det ger filmteamet bekräftelse på att det ändå går och är uppskattat, säger Mark Jenkin.

Brexit-tema

Mark Jenkins filmer är gjorda med 16 mm kamera och för tankarna till filmens svartvita vagga, med flimrig blid och läppsynk som är i otakt. I Storbritannien har filmen ofta kopplats samman med Brexit eftersom den skildrar en djup klyfta mellan progressiva stadsbor från London och mer traditionella landsortsbor – och eftersom Cornwall är ett starkt Brexit-fäste.

– Jag gjorde den inte som en ”Brexit-film”, men jag kan absolut se kopplingarna. Den här filmen beskriver några av de problem som vi har i Storbritannien i dag, säger Mark Jenkin.

Filmen visas för sista gången i Sverige på Umeå europeiska filmfestival den 29:e och 30:e november. Det är ännu oklart om den kommer gå upp biografer i hela Sverige i framtiden.

Alla vinnarna på Stockholms filmfestival

Bästa film: ”Song without a name” av Melina León.

Bästa regi: Mark Jenkin för ”Bait”.

Bästa debut: ”You deserve a lover” av Hafsia Herzi.

Bästa manus: ”Synonyms” av Nadav Lapid.

Bästa kvinnliga skådespelare: Nina Hoss för ”The Audition”.

Bästa manliga skådespelare: Bartosz Bielenia för ”Corpus Christi”.

Bästa foto: ”Song without a name” av Melina León.

Bästa dokumentär: Nanfu Wang och Jialing Zhang för ”One child nation”.

Stockholm Impact Award: Kantemir Balagov för ”Beanpole”.

Stockholm Rising Star Award: Celie Sparre.

Bästa kortfilm: ”Kingdom come” av Sean Robert Dunn.

1 km film-stipendiat: Tova Mozard.

1 km film hedersomnämnande: Fanny Rosell.

Fipresci-priset: ”I guds namn” av François Ozon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.