”Bamse har blivit sverigedemokrat”

Uppdaterad
Publicerad

Bamse, känd som världens starkaste björn, har gett sig in i flyktingdebatten och anklagas nu för att ha blivit sverigedemokrat.

I Migrationsverkets informationsmaterial finns tidningen ”Bamse, Mim och Meles”, som riktar sig till barn mellan 5 och 12 år i asylsökanden familjer men även till barn i allmänhet som undrar hur det går till att söka asyl.

Kritiken är hård och på nätet påstås Bamse, som en gång i tiden anklagades för att vara kommunist, nu ha blivit sverigedemokrat.

”Världens dummaste björn”

En av dem som upprörs är också Mattias Elftorp, kulturskribent på Helsingborgs Dagblad.

Under rubriken ”Världens dummaste björn” hänvisar han till sista rutan i berättelsen om en asylsökande varg som får avslag på ansökan om asyl och som möts av lyckliga släktingar när han kommer tillbaka till hemlandet.

-Det går inte att ta miste på budskapet: Det är nog ändå bättre att bli hemskickad än att få asyl och inget ont kommer att hända dem som Migrationsverket har bestämt saknar asylskäl, skriver Elftorp.

Ont i magen

I ett annat avsnitt förklarar Skalman för asylsökande flyktingbarn vad man ska göra om man får ont i magen när man är orolig över sin asylansökan.

Budskapet i tidningen, som förmedlas av Skalman, är enligt Elftorps tolkning att botemedlet mot oron är att gå i skolan, leka utomhus och träffa kompisar.

-Som om det var brist på frisk luft som var problemet för de här barnen och inte en hotfull livssituation, skriver Elfstorp.

Förstår inte kritiken

-Vi förstår inte alls den här kritiken. Det här var ett särtryck som gjordes till Migrationsverket och är ett sätt att informera ensamkommande barn och barnfamiljer vad som händer under asylprocessen, säger Ola Andréasson, vd för Bamseförlaget, till dagensmedia.se.

-I serien får ett av barnen stanna medan det andra får återvända. När man ska tala om asylprocessen för barn är det väl bara rimligt att berätta att det är så det kan gå.

Vill inte skrämma barn

-Jag tycker att det här är ett utomordentligt bra material till barn för att förklara asylprocessen, säger generaldirektör Dan Eliasson.

Att återvändandet skildras positivt förklarar han med att det inte finns någon anledning att skrämma barnen under processens gång.

-Om man måste återvända för vi ytterligare samtal med familjen om det. Många gånger finns det också positiva inslag i ett återvändande.

Örjan Magnusson

orjan.magnusson@svt.se

Bamsetidningen

Tidningen ”Bamse, Mim och Meles” riktar sig till barn mellan fem och tolv år och har producerats tillsammans med förlaget Egmont Kärnan och är översatt till fem språk.

Migrationsverket uppger att den tagits fram i samarbete med en rad frivilligorganisationer och myndigheter.

Seriefiguren Bamse, världens starkaste björn, skapades av Rune Andréasson.

Första tidningen gavs ut 1973. I dag utkommer den 18 gånger per år.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.