Musikalisk kraftmätning vid Venezuelas gräns

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals människor har samlats för att se miljardären Richard Bransons välgörenhetsgala Venezuela live aid.

– Vi måste bryta dödläget, få slut på den humanitära krisen, säger Branson.

Flera tusen personer har samlats i den colombianska gränsstaden Cúcuta för invigningen av den brittiske miljardären Richard Branson välgörenhetskonsert Venezuela live aid, det rapporterar AFP.

300 meter därifrån, på den andra sidan Simón Bolívar-bron, där den venezuelanska regeringen ska hålla sin egen konsert med titeln Rör inte Venezuela – är det få i rörelse.

Nödleveranser av mat och mediciner ligger bakom

Maktkampen mellan Venezuelas president Nicolás Maduro och oppositionsledaren Juan Guaidó har de senaste dagarna kommit att handla om nödleveranser. Guaidó har begett sig till gränsen mot Colombia för att försöka få in humanitär hjälp som Nicolás Maduro vägrar ta emot.

Det råder brist på både mat och mediciner i Venezuela. På order av president Nicolás Maduro har den stora gränsövergången Simón Bolívar barrikaderats och förnödenheter kan inte föras in i landet.

Richard Bransons mål är att samla in 100 miljoner dollar på 60 dagar och återöppna Venezuelas gräns.

Vill återöppna Venezuelas gräns

Flera stora latinamerikanska artister ska uppträda. Däribland Carlos Vives, Juan Luis Guerra och Rico's Luis Fonsi. Dessutom kommer Colombias president Ivan Duque, Chiles president Sebastian Pinera och de bådas kollega Mario Abdo från Paraguay att närvara.

Nicolás Maduro har tidigare i veckan utlovat att hans konsert ”Rör inte Venezuela” ska pågå i tre dagar. Men några ytterligare detaljer har inte framkommit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.