Besök på Banksys hotell i Betlehem

Uppdaterad
Publicerad

Ännu en gång är den hemlighetsfulle konstnären Banksys aktuell med sin konst i Betlehem.
Konstverket är ett hotell intill den israeliska muren som går genom Västbanken.
– Utsikten från rummen är väldigt speciell. Den är väldigt ful och otrevlig. Jag tror att det är hotellet med värst utsikt i världen, säger Wissam Salsa, hotellchef.

I Jesus födelsestad står det tre våning höga hotellet ”The walled off hotel”. Sovrummets väggar och korridorer är dekorerade med den mystiske konstnärens graffiti i samarbete med konstnären Dominique Petrin och professorn och kuratorn Gavin Grindon.

Hur Banksy har lyckats uppföra hotellet, ett arbete som ska ha tagit ett år, är hemligt.

– Jag har bara tittat in och satt upp alla saker, säger Dominique Petrin.

Israel började bygga muren 2002 när israeliska städer skakades av täta självmordsbombningar. Barriären är en symbol för förtryck för palestinierna. Israel däremot, ser muren som en nödvändighet för att skydda landet mot terrorism.

Ligger nära muren

Banksys konst har prytt Bethlehems väggar i flera år. 2008 var det var fler Banksy-turister än religiösa turister i staden. Nu, nio år senare, har konstnären tagit ännu mer plats. Hans senaste projekt hotellet är placerat precis vid muren så att besökarna ska få en känsla hur det är att leva under ockupation.

– Det ligger drygt fyra meter från muren, säger Wissam Salsa.

Inredningen har kryddats med statyer som kvävs av tårgas, keruber hängande från taket med ansikten täckta av syrgasmasker och oljemålningar av flyktingars flytvästar som spolats iland. Byggnaden som tidigare var en keramikverkstad, har utformats för att likna en engelsk herrklubb från kolonialtiden.

Både praktiskt och konceptuellt

I år firar man 100-årsjubileumet av Balfourdeklarationen från 1917, förslaget om att upprätta ett judiskt hemland i Palestina, förutsatt att det inte skulle påverka den i Palestina boende arabiska befolkningen.

Programledaren på Channel Four, Krishnan Guru-Murthy har följt Banksys arbete i 14 år.

– Jag vet inte om jag någonsin har sett en sådan kombination av konceptuell och praktisk konst. Det är ett hotell för turister som kommer till Betlehem, så det är väldigt annorlunda från någonting han har gjort tidigare, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer