Barack och Michelle Obamas porträtt avtäcktes igår kväll. Foto: TT

Barack och Michelle Obamas porträtt har avtäckts

Uppdaterad
Publicerad

Barack och Michelle Obama har enligt amerikansk tradition blivit porträtterade av varsin konstnär. Porträtten, som ska hängas i National Portrait Gallery i Washington DC, är ett otraditionellt val där presidentparet anlitat moderna konstnärer.

De nya porträtten skiljer sig från traditionen med avmålade presidentpar. I Barack Obamas porträtt av konstnären Kehinde Wiley verkar expresidentens stol flyta i ett hav av färgstarka blommor och gröna löv. Michelle Obama har i sitt porträtt, av konstnären Amy Sherald, iklätts en klänning med geometriska mönster.

Det är dessutom första gången i historien som ett svart presidentpar avbildas av två svarta konstnärer.

Viktigt för unga svarta

Michelle Obama talade om vikten av att ha ett svart presidentpar hängande i National Portrait Gallery.

– Unga, svarta tjejer kommer att se en bild av någon som ser ut som de gör, hängandes på väggen i den här mäktiga institutionen. Jag vet vilken inverkan det kommer att ha på deras liv, eftersom jag en gång var en av de flickorna, sa hon till nyhetsbyrån Reuters.

Barack Obama: ”fångat eldigheten i kvinnan jag älskar”

Under ceremonin där porträtten avtäcktes var Barack Obama skämtsamt kritisk till sitt eget utseende, samtidigt som han hyllade porträttet av sin fru.

– Amy, jag vill tacka dig för att du på ett så enastående sätt har fångat elegansen, skönheten, intelligensen, charmen och eldigheten i kvinnan jag älskar, sa Obama till Reuters.

Inför det egna porträttet hävdade Barack Obama att han ska ha bett konstnären Kehinde Wiley att göra hans hår mindre grått och hans öron mindre, men att Wileys konstnärliga integritet inte lät honom göra det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.