Hon lusläser romaner – för att förbättra integrationen

Uppdaterad
Publicerad

Barbara Czarniawska har forskat mycket om invandring och integration. I sin senaste studie har hon analyserat romaner som skildrar invandrares erfarenheter. Hon menar att skönlitteratur om invandring ger ökad förståelse, och i förlängningen bättre integration.

– Vi sökte på ordet invandrare i biblioteksdatabasen och hittade 32 romaner av författare med självupplevda erfarenheter av invandring, berättar Barbara Czarniawska.

Hon är professor i företagsekonomi, verksam bland annat vid tvärvetenskapliga Gothenburg Research Institute, och har forskat mycket om invandring och integration. Hon menar att skönlitteraturen, genom att spegla hur människor tänker och känner, kan öka förståelsen för komplexa samhällsfrågor.

Undersöker varför vissa lyckas bättre

I sin senaste studie har hon vänt sig till skönlitteraturen för att analysera skildringar av invandring. Bland annat kan litteraturen svara på varför vissa invandrare lyckas bättre än andra, menar hon.

– Det beror helt enkelt på vad man har med sig i bagaget, konstaterar hon i rapporten ”Lyckad i integration?”.

Trauma före eller efter ankomsten till Sverige, utbildning, språkkunskaper – allt detta spelar roll för integrationen, menar hon.

I videon kan du få exempel på litteraturen som analyserats, och höra forskaren Barbara Czarniawskas resonemang.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer