Anna Ekström (S) utbildningsminister. Foto: TT

Regeringen markerar mot Polen: Yttrandefrihet är en grundpelare

Uppdaterad
Publicerad

En polsk domstol har dömt två ledande Förintelseforskare att be om ursäkt för sin forskning. Rätten menar att forskarna felaktigt pekat ut en numera avliden man för att ha deltagit i utrotningen av judar. Nu reagerar svenska regeringen.

Historikerna Barbara Engelking och Jan Grabowski gav 2018 ut en rapport om judarnas öde i det tyskockuperade Polen 1939-1945. I rapporten pekades bland annat en numera död borgmästare ut för att ha angivit 22 judar till tyska armén, vilket ledde till att gruppen mördades.

Borgmästarens systerdotter stämde forskarna för förtal och fick rätt i polsk domstol. Forskarna har nu dömts till en offentlig ursäkt. Rättegången har beskrivits som attack mot fri och öppen forskning, och nu reagerar svenska regeringen:

”Yttrandefrihet är grundpelare i varje demokratiskt samhälle. Även en fri forskning är helt central i en demokrati. Det gäller i synnerhet för forskning om Förintelsen, om hur och varför Förintelsen kunde äga rum och om individers, samhällens och staters roll i Förintelsen.” Skriver utbildningsminister Anna Ekström (S) och Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning på regeringens hemsida.

”Vi måste lära av historien”

Utbildningsministrarna avslutar med att påminna om varför forskningen är viktig:

”Vi måste lära av historien så att denna fasansfulla del av vårt gemensamma förflutna aldrig glöms bort, aldrig förvanskas och aldrig upprepas.”

Även Lars Amréus, Riksantikvarie, reagerar på domen. Han har publicerat regeringens uttalande på Twitter med tillägget:

”Detta är ett viktigt uttalande. Det är inte partipolitik nu. Det handlar om att stå upp för vad som är rätt och för forskningens frihet. Det borde vi alla kunna göra i vårt land.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.