Minnesceremoni för den mördade amerikanske journalisten James Foley 24 augusti 2014. Foto: AFP/TT

Barbariska mord – hot mot pressfrihet

Uppdaterad
Publicerad

Attacker mot journalister har under det senaste året blivit allt mer barbariska, varnar Reportrar utan gränser (RSF).

Under 2014 har enligt organisationens statistik 66 journalister mördats, vilket var något färre än året innan, men antalet kidnappningar har ökat.

De utstuderat grymma morden på de amerikanska journalisterna James Foley och Steven Sotloff representerar enligt organisationen något helt nytt.

Medier

Sett fördubbling

”Jakten på journalister driver ut dem från konfliktområdena. Det blir omöjligt att arbeta och journalister tvingas i exil. Vi har sett en fördubbling av just detta under året som har gått”, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för organisationen i Sverige, i ett pressmeddelande.

I mars skakades Sverige av nyheten om att Sveriges Radios korrespondent Nils Horner mördats på öppen gata i Afghanistan, något som fått svenska medier att bli försiktigare med att skicka ut reportrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet