Bris: ”Det finns definitivt barnfattigdom”

Uppdaterad
Publicerad

Vad betyder ett ord för hur vi ser på verkligheten? Den frågan ställdes i skarp belysning när ”Uppdrag granskning” granskade barnfattigdomen. Nu säger Bris att fenomenet visst finns i Sverige.

SVT:s ”Uppdrag granskning” ifrågasatte igår begreppet barnfattigdom, som man menade hade överdrivits i den svenska debatten. Men programmet fick kraftig moteld, både i sociala medier och från vissa av de organisationer som granskades.

Samtidigt kom ordet barnfattigdom att hamna i debattens mitt. I programmet framkom bland annat att Bris skulle sluta använda programmet. Men det stämmer inte riktigt, att döma av Bris generalsekreterare Kattis Ahlström.

– Jag anser definitivt att det finns barnfattigdom. Och vad som inte framkom i programmet igår är att man inte pratade om relativ fattigdom utan om absolut fattigdom. Man blandar ihop begreppen och det är olyckligt, säger hon till Kulturnyheterna.

”Politisk sprängkraft”

Och frågan kvarstår: Hur stor betydelse kan specifika ord ha för att forma vår bild av samtidens mest brännande frågor? Ronny Ambjörnsson, författare och professor emeritus i idéhistoria som skrivit mycket om fattigdom och klassfrågor, menar i alla fall att det finns goda skäl att använda ordet barnfattigdom i Sverige idag.

– Använder man det ordet så finns det en anledning till att åtgärda fattigdomen, det har en politisk sprängkraft. Vi vill inte att någon ska vara fattig. Det har kanske ingen global relevans, men en nationell relevans, säger han.

Reporter i inslaget: Lydia Farran-Lee

Klippning: Kristján Sigurjónsson

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.