Barnuppfostraren hängs ut i ny bok

Uppdaterad
Publicerad

Hon är känd för sina böcker om barnuppfostran. Men enligt dottern var författaren Anna Wahlgren inte någon supermamma. I nya boken ”Felicia försvann” beskrivs en hård barndom.

Anna Wahlgren gav ut ”Barnaboken” 1983. Boken blev en storsäljare, men Wahlgren fick också kritik för sina kontroversiella tips på hur man till exempel söver sina barn.

I november kunde Kulturnyheterna berätta att ett av den kända författarens nio barn skulle ge ut en självbiografisk bok om hur det var att växa upp med en så kunnig barnuppfostrare.

Alkohol och våld

Nu är boken klar. Den heter ”Felicia försvann” och är skriven under pseudonymet Felicia Feldt. I sin självbiografiska berättelse målar dottern upp en bild av en minst sagt tuff uppväxt.

Alkohol, våld och otrygghet är återkommande teman i boken, som varvar återblickar från barndomen med terapisessioner och relationsproblem i vuxenlivet. Dottern skildrar familjens otaliga flyttar, längtan efter pappan och mötet med alla olika styvpappor.

Vill inte kommentera

Enligt Weyler förlag som har gett ut boken, har man gjort sitt bästa för att kolla att den mörka bild som målas upp i boken, stämmer med verkligheten.

– Jag har kontrollerat sakuppgifterna i boken så långt jag har kunnat, säger Svante Weyler till Aftonbladet.

Till samma tidning har Anna Wahlgren sagt att hon inte vill prata om ”Felicia försvann” offentligt:

– Jag önskar att vi hade kunnat ta den här diskussionen inom familjen i stället, säger hon i ett skriftligt svar.

Rebecka Ljung

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.