Se barnens teckningar i klippet. Foto: SVT

Barns krigsteckningar från Polen 1946 och Ukraina 2022 ställs ut

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår utställningen ”Mom, I don't want war” på sexton platser runt om i Polen. Teckningar som ukrainska barn har ritat ställs ut sida vid sida med teckningar gjorda av polska barn, strax efter andra världskriget. 

– Polska och ukrainska barn ritade samma förfärliga förbrytelser, säger Dorota Sadowska utställningscurator och forskare vid universitetet i Warszawa.

Utställningen arrangeras av polska Nationalarkivet – med över 7 000 barnteckningar gjorda 1946. Teckningarna kom till som ett efterkrigsinitiativ och en del i bearbetningen av traumat efter Tysklands ockupation. 

– Jag ville visa de polska teckningarna från 1946 tidigare, men då fanns inget intresse. Först när Ukrainakriget kom fick man se att det som polska barn hade ritat kunde hända igen, att barn och civila mördas brutalt, säger Dorota Sadowska.

Nu visas således de polska teckningarna tillsammans med ukrainska teckningar från projektet “Mom, I see War”, i vilket man samlat in 13500 barnteckningar sedan Rysslands invasion i februari i år.

Ritar sina drömmar

De polska barnen ritade sina teckningar efter kriget, de ukrainska vet inte ännu hur det blir efter kriget. Polska barn ritade sådant som hade med seger att göra, barn som kom hem i tåg, medan ukrainska barn ritar det de drömmer om.  

Tanken är att göra ett permanent digitalt kollage av de ukrainska teckningarna, bland annat för att uppmärksamma krigets påverkan på barn.  

– Barnet är alltid krigets offer, på vilken sida det än är. Barnet får lida, förlorar sina föräldrar och anhöriga, måste fly, hunger och rädsla. Utställningen är en protest mot kriget, i Ukraina och i världen, säger Dorota Sadowska.

Lyssna på barnen

– Det är viktigt att vi vuxna ser på kriget med barnets ögon.

– Kanske lite naivt, men om vi lyssnade på barnen skulle det kanske bli färre konflikter, det är i alla fall min barnsliga önskan, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.