Tavlan In this Case är det hittills näst dyraste verket som sålts av konstnären. Foto: TT

Basquiat-tavla såld för nära 780 miljoner

Publicerad

En tavla av New York-konstnären Jean-Michel Basquiat har sålts för motsvarande nära 780 miljoner kronor vid en auktion i New York. Det är det näst högsta priset som ett verk av konstnären gått för.

Tavlan ”In this case” från 1983 föreställer en dödskalle på röd bakgrund och auktionshuset Christie's hade uppskattat att den skulle går för drygt 400 mijoner kronor.

Basquiats hittills dyraste verk ”Untitled” såldes på Sotheby's i New York 2017 för över motsvarande 920 miljoner dollar.

Afroamerikanska konstnärer har konsekvent undervärderats av samlare och underrepresenterats på museum. Under senare år har många av dem dock uppvärderats. Som exempel gick ”In this case” förra gången den såldes ”bara” för omkring 8,5 miljoner kronor 2002.

Jean-Michel Basquiat började som grafittikonstnär och slog igenom i New Yorks gallerivärld på 1980-talet. Basquiat avled efter en överdos 1988, 27 år gammal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.