BBC ska minska med 450 tjänster. Arkivbild. Foto: Kirsty Wigglesworth/TT

BBC ska minska med 450 tjänster

Uppdaterad
Publicerad

Storbritanniens public service-bolag BBC ska skära ned sin regionala bevakning i England med 450 tjänster, enligt ett uttalande.

Nedskärningen ska läggas till den planerade minskningen med 150 tjänster i Skottland, Wales och Nordirland, som tillkännagavs i förra månaden.

BBC säger i uttalandet att bolaget planerar en betydande förnyelse av BBC England, som har fler än 3 000 medarbetare. Förändringarna innebär en sammanslagning av tv- och onlineredaktioner, och färre program på lokala radiostationer. Målet är att spara 25 miljoner pund, motsvarande omkring 290 miljoner kronor, till och med mars 2022.

BBC finansieras med en licensavgift, likt den som tidigare fanns i Sverige, och är under ständig politisk press att visa att invånarna får valuta för sina pengar.

”Vi lever i Facebook-gruppernas tidsålder”

Helen Thomas, chef för BBC England, säger i ett uttalande att nedskärningarna är ett led i en nödvändig modernisering:

”Vi lever i Facebook-gruppernas och WhatsApp-chattarnas tidsålder. Vi måste anpassa oss för att bättre reflektera över hur människor lever sina liv, hur de får sina nyheter och vilket innehåll de vill ha. ”

Det nationella journalistförbundet National Union of Journalist kritiserar nedskärningen. Generalsekreterare Michelle Stanistreet säger att den kommer att slå mot nyhetsbevakningens djup och bredd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.