Foto: David Lagerlöf, Expo

Tess Asplund – en av årets mest inspirerande kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Brittiska BBC har listat årets hundra mest inspirerande och inflytelserika kvinnor och den svenska aktivisten Tess Asplund är en av dem.

Artisten Alicia Keys, den saudiearabiske komikern Amy Roko och skådespelaren och transaktivisten Seyhan Arman är några av de hundra kvinnor som BBC utnämnt till årets mest inspirerande.

Blev känd genom fotografi

Av de hundra utnämnda är den svenska aktivisten Tess Asplund en. Hon blev känd för allmänheten i våras när en bild av henne spreds världen över.

På fotografiet står Tess Asplund med en höjd knuten näve i vägen för tre män som demonstrerar för nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Fotot är taget på en första maj-demonstration i Borlänge i våras.

Hyllad av J.K. Rowling

Fotografiet fick stor uppmärksamhet genom sociala medier och en av dem som hyllade det var författaren J.K. Rowling. Hon twittrade ”Titta på den här kvinnan. Tess Asplund, du är fantastisk”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.