Begravningsentreprenören Anette Petterson. Foto: SVT & TT

Begravningsentreprenören: ”Ord är en otrolig hjälp för att kunna gå vidare”

Uppdaterad
Publicerad

Tidningarnas dödsannonser pryds ofta med poesi, och så har det varit i närmare 100 år. Men det var först i början av september i år som det tecknades ett avtal som ger poeterna rätt till ersättning för sina verk. Det efter att Sveriges begravningsbyråers förbund och organisationen Administration av litterära rättigheter i Sverige kommit överens.

Enligt statistik från Sveriges begravningsbyråers förbund som samlar 430 begravningsbyråer dominerade under sommaren manlig svensk poesikanon. Det med författarnamn som Dan Andersson, Pär Lagerqvist, Alf Henriksson och Nils Ferlin i topp.

– Ord är en otrolig hjälp i processen för att kunna gå vidare. När man hittar rätt och familjen hittar rätt är det nästan som något som går att luta sig mot, säger begravningsentreprenören Anette Petterson till Kulturnyheterna.

Se hela inslaget i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.