Chefredaktören: ”Fler kulturfrågor bör drivas i EU”

Uppdaterad
Publicerad

Tidningen Konstnärens enkät visar att alla svenska partier är emot en stark kulturpolitik i EU.

Till och med de traditionellt EU-vänliga Moderaterna är skeptiska till kulturpolitik på EU-nivå. Det visar en enkät som medlemstidningen Konstnären har gjort.

Men flera kulturfrågor skulle tjäna på att hanteras uppe på den nivån, menar Konstnärens chefredaktör Anders Rydell:

– Man ska komma ihåg att kulturskapare, konstnärer och musiker är en grupp som mer än andra grupper arbetar internationellt. Det borde finnas stora möjligheter att underlätta arbetet för deras rättigheter. Och även för att exportera svenska framgångar som det svenska utställningsavtalet, och för att få fler länder att följa det på Europanivå.

”Kulturarvet faller sönder”

Anders Rydell tycker att det behövs en större kulturbudget och starkare EU-lagstiftning.

– Man har sett att kulturarvet håller på att falla sönder i flera länder i södra Europa, men flera svenska partierna är inte intresserad av att hjälpa de här länderna. Här borde EU gå in och stödja upprustning och hindra att kulturarv går förlorat.

När väggpartier stjäls från Pompeji eller hus rasar – då borde det finnas EU-pengar att försvara kulturarvet med, tycker chefredaktören.

Kulturen som EU-kitt

I efterspelet till eurokrisen har EU-kommissionens ordförande José Manuel Barosso lanserat kulturen som det nya kittet som ska hålla ihop unionen. Men hittills har han fått svagt gehör från svenskarna, som är rädda för att Bryssel ska få för mycket makt.

– Jag tror att det är en direkt följd av eurokrisen. Samtidigt som också kulturpolitik på EU-nivå aldrig har varit särskilt prioriterat. Den utgör bara några promille av Europabudgeten. Och det finns en rädsla bland många partier att en kulturpolitik på EU-nivå ska bli federalistisk, säger Anders Rydell.

S och FP mest EU-vänliga

Socialdemokraterna och Folkpartiet är de två partier som är mest EU-vänliga. De har arbetat för programmet Kreativa Europa, som finns till för att hjälpa kulturnäringar att klara sig bättre.

Socialdemokraterna vill förbättra upphovsrätten med exempelvis en avgift på fildelning.

– Konstnärer och kultuskapare måste kunna leva på sitt arbete, säger Marita Ulvskog (S).

Och Folkpartiets Cecilia Wikström ser EU som en möjlighet till fler samarbeten och ökad tillväxt.

– Jag tycker att hela det europeiska projektet som vi kallar EU är ett gigantiskt kulturprojekt, kommenterar hon.

”Utställningsavtal stärker inte federalism”

Men Anders Rydell efterlyser en modigare kulturpolitik.

– Jag tycker att man kan skapa en instrumentell politik – med exempelvis utställningsavtal – som inte stärker någon federalism, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.