Belgisk domstol: Inte olagligt att förolämpa kungen

Uppdaterad
Publicerad

I februari i år ledde fängslandet av en rappare till demonstrationer och upplopp i flera spanska städer. Rapparen, Pablo Hasél, dömdes 2018 bland annat för glorifierande av terrorism och för att ha smädat det spanska kungahuset genom låttexter och tweet.

Samma år dömdes Haséls landsman och artistkollega Valtònyc för samma brott. Men när hans dom skulle fastställas 2018 flydde han från Spanien till Belgien där han levt i exil sedan dess.

Spanien vill att Belgien lämnar ut honom och en domstol kommer att fatta beslut den 23 november. Men redan den 28 oktober slog en belgisk domstol fast att Valtònyc inte gjort sig skyldig till brott mot kronan enligt belgisk lag.

Företräds av Puigdemonts jurister

I september 2020 fördröjdes Belgiens beslut om utlämning eftersom landet har en lag från 1847 som förbjuder förolämpningar mot kungen.

Men domstolen anser nu att de belgiska kungalagarna är oförenliga med landets och yttrandefrihetslagar, rapporterar El País.

Detta innebär att sannolikheten för att Valtònyc kommer att lämnas ut minskar, skriver tidningen.

Även Kataloniens tidigare regionsledare Carles Puigdemont gick i självvald exil till Belgien efter att ha anklagats av spanska staten för uppror och uppvigling i samband med Kataloniens självständighetsförsök för fyra år sedan.

Valtònyc och Puigdemont företräds av samma jurister.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.