Bergmans liv under klubban

Publicerad

Om två veckor öppnar visningen av Ingmar Bergmans lösöre som säljs på auktion den 28 september. Allt som finns i hemmet på Fårö ska bort.

De flesta av föremålen är vanliga vardagsting men att de tillhört mästerregissören och filmskaparen väntas höja värdet ordentligt. Det är allt från pinnstolar och matsilver till filmpriser.

Värdefullt eller märkligt
Bland de högst värderade tingen som ska ropas ut återfinns en litografi föreställande August Strindberg, signerat av Edvard Munch. Och bland de märkligaste – ett fiaspel.

Andra föremål som Bergman lämnat efter sig är hans skrivbordsstol och schackpjäserna från ”Det sjunde inseglet” med den vita kungen saknad – den gick sönder under inspelningen.

– Priserna brydde han sig aldrig om. De låg gömda i skåp och garderober. Fiaspelet fick Ingmar i present av Lena Endre och Pernilla August och vad jag vet så har han aldrig använt det, berättar SVT-journalisten Marie Nyreröd som gjort flera filmer om Ingmar Bergman. Han blev också en nära vän. Hon tycker det är sorgligt att hans hem skingras på det här sättet.

Tydligt testamente
I sitt testamente skrev Ingmar Bergman att allt hans lösöre skulle säljas till högstbjudande.
”Detta är min bestämda önskan och får inte göras till föremål för någon form av diskussion eller något slag av känslomässigt rabalder”, skrev han i testamentet.

Ingmar Bergman hade nio barn med sex olika kvinnor och ville skydda sig mot osämja dem emellan.

– Ingmar var rädd att det skulle bli bråk däremot hade han ingenting emot att hans ägodelar användes till ett offentligt ändamål, berättar Marie Nyreröd. Till exempel ett museum eller studiecenter för filmälskare.

”Det känns girigt”
– Jag tycker det är synd att de inte kom överens om att bevara åtminstone hemmet så att hans saker kunde vara kvar i samma miljö. Det känns girigt. Till exempel det stora barockskåpet från Ingmars mormor som finns avbildat i ”Fanny och Alexander”. Han ritade rummet speciellt efter skåpet storlek. Det hade varit roligare om det fick stå kvar på Fårö, säger Marie Nyreröd.

Värdefullt klotter
Utropspriset på Bergmans vita sängbord ligger på mellan 20.000 – 30.000 kronor. Men det är inte bara ett sängbord: det är fullt av regissörens nattliga klotter. På bordet står till exempel att läsa de Bergmanska meningarna ”rädd, rädd, rädd”, ”varför kommer inte taxin” eller ”den jävla starren breder ut sig”.

– Om 50 år kanske det dyker upp någon som försöker återskapa Ingmar Bergmans hem, men det blir ju aldrig lika bra som originalet, tror Marie Nyreröd.

Från och med den 24-27 septemeber visas alla föremål upp på Bukowskis i Stockholm och dagen därpå börjar auktionen. Bostaden ”Hammars” och övriga fastigheter på Fårö är till salu genom ett internationellt fastighetsbolag.

Yvonne Åstrand, Rapport

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer