Guldbjörnen på filmfestivalen i Berlin 2022. Foto: Clemens Bilan/EPA

Berlins filmfestival kommer inte att bojkotta ryska filmer

Uppdaterad
Publicerad

Berlins filmfestival har i ett uttalande tagit avstånd från Rysslands invasion av Ukraina, men samtidigt meddelar festivalens arrangörer att man inte kommer att bojkotta ryska filmer.

Filmfestivalen i Berlin skrev i ett uttalande på onsdagen att man tar avstånd från Rysslands invasion av Ukraina, det rapporterar bland annat Variety

”Filmfestivalen i Berlin fördömer Rysslands anfallskrig, som bryter mot internationell lag, och uttrycker sin solidaritet med det ukrainska folket och alla som kämpar mot kriget.”

Ingen bojkott av ryska filmer

Samtidigt meddelar filmfestivalen att man inte kommer att bojkotta ryska filmer.

”Filmskapare kan inte exkluderas eller isoleras från festivalen i Berlin på grund av sin nationalitet”, skriver filmfestivalen i sitt uttalande. ”Konst och kultur är grundstenar i demokratiska samhällen och filmfestivaler är platser där konstnärer från hela världen – oavsett land – kan visa sina verk och delta i samtal”.

Däremot kommer festivalen att bojkotta filmprojekt som finansieras av den ryska staten.

Fler filmfestivaler tar ställning

Sedan tidigare har Cannes Filmfestival meddelat att man inte kommer att välkomna ”officiella ryska representanter” eller ”personer med koppling till den ryska regeringen”.

Venedigs filmfestival planerar också att utesluta ryska delegationer, men däremot inte oberoende ryska filmskapare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.