Foto: TT

Besked i riksdagen: Kulturtidskifterna kan räddas

Uppdaterad
Publicerad
I dag debatterades det kritiserade beslutet att strypa bidragen till kulturtidskrifterna. Nu står det klart att ärendet återremitteras.

Kritiken var massiv när det stod klart att stödet till kulturtidskrifter skulle minskas med 15 miljoner kronor. ”Katastrofalt” och ”Oproffsigt” löd domen.

I dag lyftes frågan i riksdagen.

– Ni kan fortfarande dra tillbaka betänkandet. Mitt råd är: Gör det, sa Gunilla Carlsson (S) när debatten började.

Försöker vara pragmatisk

När sedan Per Bill (M), kulturutskottets ordförande, klev upp i talarstolen flera timmar senare berättade han att utskottet ska behandla ärendet igen.

– Herr talman, jag ska börja med något som jag aldrig gjort förut: Jag ska yrka återremiss. Alliansen har lyssnat in de åsikter som har framförts. Vi har vridit och vänt på alla stenar, inledde han.

Efter en ”budgetteknisk genomgång” ser han en möjlighet att hitta en lösning som innebär att kulturtidskrifternas anslag inte kommer att påverkas.

– Jag försöker vara en pragmatisk politiker, sa han.

Träffas ikväll

Niclas Malmberg (MP) var glad när det blev hans tur att debattera.

– Väldigt stort tack Per Bill, för att du har lyssnat på kritiken. Men jag känner samtidigt stor oro för att det är någon annan som får den här stora nedskärningen istället. För ni står där med knappa resurser, sa han.

Utskottet ska ha sammanträde ikväll och om det då kommer fram till ett beslut röstar man om det imorgon. Kommer utskottet inte fram till ett beslut ikväll måste ett sådant finnas före årsskiftet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Minskat stöd till kulturtidskrifterna

Mer i ämnet