På Naturhistoriska i Stockholm har besökarna ökat med 30 procent. Foto: TT

Besökarna rusar till museerna

Redan nu har fri entré-reformen fått ett enormt genomslag. Tillströmningen till de statliga museerna har ökat markant. Det skriver TT.

Under första veckan Historiska museet i Stockholm hade fri entré ökade publiken med 81 procent. På helgen var siffrorna ännu högre, då var antalet besökare 263 procent fler jämfört med samma helg i fjol, skriver TT.

Men det är inte bara de historieintresserade som har gått man ur huse. Ökningen är generellt hög på alla de 19 museer som ingår i reformen. Även mediterranofiler, etnografer, kulturella kosmopoliter och sjöfartsentusiaster har sett sin chans till kostnadsfri förkovran och stillat sin upptäckarlusta medelst ett museibesök. På Medelhavsmuseet och Etnografiska museet i Stockholm och på Världskulturmuseet i Göteborg är publiken under reformens första månad mellan 50 och 55 procent större än vad den var för ett år sedan. På Marinmuseum i Karlskrona ligger ökningen på 65 procent.

”Många nya”

Förhoppningen med reformen har delvis varit att locka fler förstagångsbesökare. Huruvida den har infriats går dock ännu inte att avgöra.

— Men personalen har upplevt att det är många nya som kommer. Det är ju också väldigt viktigt att vi får en bredare publik, säger Historiska museets överintendent Maria Jansén till TT.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer