Dawit Isaaks dotter kritisk till kampanjerna

Uppdaterad
Publicerad

För elva år sedan fängslades journalisten Dawit Isaak i Eritrea och har sedan dess blivit yttrandefrihetens ansikte. Nu kritiseras kampanjerna av dottern Betlehem Isaak. Se henne intervjuas i UR:s Mediatiden ikväll.

Svenske Dawit Isaak som fängslades i Eritrea 2001 har blivit en symbol för yttrandefrihet. Han greps för att han drev en regimkritisk tidning och sedan dess har den svartvita, stiliserade bilden i på Isaak i svenska tidningar blivit en ständig påminnelse om kampen för tryckfrihet.

Men hans dotter Betlehem Isaak är kritisk till att fadern används för att kritisera regimen.

– En del av kampanjerna har försvårat frigivningen av pappa, tror jag, säger hon till DN i dag.

Intervjuas ikväll

Ikväll, i UR:s nya serie Mediatiden, kan du se en längre intervju med Betlehem Isaak.

– Jag tror att många använder sig av Dawit Isaaks fall som ett sätt att trycka på den etrianska regimen, det är tacksamt. Men familjen tycker inte att det är rättvist att offra honom för kampen, säger programmets producent Svante Tidholm.

Många har dragit paralleller mellan Dawit Isaaks fall och just Schibbye, som tillsammans med kollegan Johan Persson tillfångatogs på grund av sitt yrke, den här gången i Etiopien. Ändå finns stora skillnader.

– Det finns en klar skillnad mellan honom, Schibbye och Persson. Det pågick ett stort arbete av tyst diplomati med den etiopiska regeringen för att få ut Schibbye och Persson, men ingenting motsvarande med Eritrea, säger programmets producent och programledare Svante Tidholm.

Vad beror det på?

– Det finns ett mått av rasism i det. Vi har lättare att relatera till Schibbye och Persson, det har med hudfärg att göra. Mediekampanjen är bra för att den påminner oss, men egentligen är det bara den svenska regeringen som kan få ut honom.  

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.