Beyoncé på Vogues omslag. Foto: Printscreen/Vogues Instagram

Beyoncé på första Vogue-omslaget av svart fotograf

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanska Vogues septembernummer har artisten Beyoncé på omslaget. Det är det första omslaget i tidningens 126 år långa historia som fotograferats av en svart fotograf.

Enligt amerikanska Huffington post gav Vogue Beyoncé full kontroll över omslaget. Världsstjärnan valde då att låta den 23-årige afroamerikanske fotografen Tyler Mitchell ta bilderna.

– Jag vill vara en ögonöppnare för dem som är yngre än mig, och visa dem att de också kan göra det här, säger Mitchell i en intervju med Vogue.

I septembernumrets artikel om Beyoncé, som hon enligt källor till Huffington post ska ha skrivit själv, berättar hon bland annat om att bli mamma och att acceptera sin kropp, förhållandet till maken Jay-Z och sin kreativitet.

Men att Vogue ska ha gett Beyoncé full kontroll över omslaget och artikeln har också fått kritik. I amerikanska The Atlantic skriver Spencer Kornhaber att Vogues septembernummer är ett tecken på relationen mellan medierna och deras intervjuobjekt är i förändring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.