Bibi Rödöö har varit chef för Sommar i P1 i 19 år. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges radio

Bibi Rödöö: Sommar är inte ett politiskt program

Uppdaterad
Publicerad

I dag får vi veta vilka som kommer bli årets sommarvärdar. Programchefen Bibi Rödöö tror och hoppas på en mindre laddad säsong än förra året som hon menar präglades mycket av det stundande valet.

Sammanlagt närmare en miljon skruvade upp radioapparaterna i fjol när det var dags för det dagliga sommarpratet i P1. Hur många som sedan efterlyssnade via Sveriges radio play och andra poddtjänster har inte kunnat fastställas. Säkert är att Sommar engagerar.

– Det finns väldigt få lägereldar kvar i vårt land, möjligen Melodifestivalen men då är det bara musik och underhållning. Här handlar det om allt: Politik, näringsliv, musik, sport – det är väldigt brett. Många i samhället tillhör en nisch och då tror jag att folk tycker att det är ganska skönt att det inte är så nischat. Man får reda på saker som man annars inte hade kommit i kontakt med, säger Bibi Rödö som är programchef för Sommar i P1.

Sommar i P1 2015

”Mer angeläget än någonsin”

Rödöö har innehaft chefskapet sedan 1997 och är därmed den person som suttit längst på posten sedan programmet startade 1959. I dag klockan 13.00 kommer hon befinna sig i Radiohusparken i Stockholm för att avslöja vilka som blir årets sommarpratare.

De sammanlagt 58 värdarna, som sållats fram genom nogrann research och tips, kommer vara hemliga fram till presskonferensen. Enligt Rödöö visar dock årets startfält att Sommar är ”mer angeläget än någonsin”.

– De har valts ut baserat på berättande och lust. Men man kan aldrig riktigt veta hur slutresultatet blir, det är en del av charmen, säger hon.

Vem kastar ut tv:n i år?

Att sommarvärdarna, som helt själva får välja vad de pratar om, kan väcka starka känslor bevisas inte minst genom den strida ström av anmälningar som varit mot programmet sedan dess start. I de flesta fall har domarna varit friande (bortsett från Jan Guillous sommarprat 1979 och Bodil Malmstens 1980 som båda fälldes i Granskningsnämnden).

Förra året var det poeten Athena Farrokhzad som blev den stora snackisen. Hennes sommarprat, i vilket hon bland annat tog upp strukturell rasism, fick bland annat toppolitikern Gunnar Axén (M) att rasa.

På Twitter skrev Axén att public service är vänstervridet, styrt av rödgröna valarbetare och att han kastat ut sin tv för att ”slippa finansiera eländet.”

Vill freda Sommar från politik

– Det var väldigt laddat i fjol för att det var valår. Det var flera kulturpersoner som kände att de skulle stå upp mot rasism. Jag tycker inte att Sommar är ett politiskt program, man kan debattera politik i program som Agenda men jag vill att vi så långt det går fredar Sommar från politik. Jag tror och hoppas att fjolåret var speciellt och att det inte kommer bli så i år, säger Bibi Rödöö.

Följ Kulturnyheternas rapportering för att få veta vilka som blir årets värdar. Vi sänder live från presskonferensen med start 12.55 på www.svt.se/kultur.

Bibi Rödöös mest minnesvärda sommarprogram

Journalisten Mustafa Can 2003: ”Det var en hyllning till hans mamma och alla världens mödrar. Det slog an något som gjorde att allt avstannade”.

Författaren Lena Andersson 2005: Sommarprogrammet hade rubriken ”En ateists predikan – om och med Jesus” och väckte stor uppståndelse. ”Det var väldigt fascinerande för jag hade inte kunnat förutspå att religion var så kontroversiellt i dagens samhälle”.

Före detta fången Annika Östberg 2010: ”Hon hade suttit fängslad i 28 år och vi förstod att det skulle bli stort intresse och att det var ett kontroversiellt namn. Det blev väldigt hätsk stämning inför sommarpratet, så pass att man funderade på vilken väg man skulle ta till jobbet. Men sen gjorde hon sitt program och med den äran. Hon fick folkets kärlek och blev sen framröstad till en av favoriterna och deltog även i Vinter i P1”.

Programserien inleds på midsommardagen och avslutas i mitten av augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sommar i P1 2015

Mer i ämnet