Digitalt riksbibliotek föreslås i ny utredning

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen presenterades ett utkast till den nationella biblioteksstrategin. Där föreslås exempelvis ett nationellt digitalt bibliotek istället för separata plattformar för varje bibliotek.

– Du behöver inte bygga 290 olika digitala plattformar utan det räcker med en som alla kan använda, säger Erik Fichtelius som är arbetsledare för projektet.

Rapporten är en del i den bibliotekssatsning som Alice Bah Kuhnke (mp) tilldelade Kungliga Biblioteket i juni 2015. I september 2017 presenterades den första delen i arbetet, en rapport kring de utmaningar som biblioteket står inför.

Nu presenteras alltså ett första utkast till det som under 2019 ska vara en färdig utredning. Med fokus på digitalisering och att förändra pliktlagen, den lag som tvingar producenter att leverera sina verk till bibliotek så att de kan arkiveras för exempelvis forskningsändamål. Problemet med pliktlagen menar Erik Fichtelius har varit att den inte har hängt med i digitaliseringen.

– Pliktlagen har spelat över sig själv och det är ganska bråttom att ändra den. Man måste skriva om lagen så att den blir teknikneutral, säger han.

”Behöver inte uppfinna hjulet 290 gånger”

Ett annat förslag som sticker ut i rapporten gäller förslaget om ett nationellt digitalt bibliotek, alltså en gemensam bibliotekshemsida med välfungerande sökfunktion för alla landets bibliotek.

– Du behöver inte bygga 290 olika digitala plattformar utan det räcker med en som alla kan använda, säger Erik Fichtelius.

Eller som det formuleras i rapporten: ”Man behöver inte uppfinna hjulet 290 gånger”

Ett nationellt digitalt bibliotek skulle också kunna underlätta biblioteksverksamheten för mindre skolor, enligt Erik Fichtelius.

– I begreppet digitala bibliotek innefattas också digitala skolbibliotek som är viktigt inte minst för små skolor.

Fackförbundet är positiva till utkastet

Fackförbundet DIK, som representerar bibliotekarier, är nöjda med utkastet.

– De kunde ha tryckt mycket hårdare på behovet av bemannade skolbibliotek och bristen på bibliotekarier men överlag är vi väldigt positiva, säger fackförbundets ordförande Anna Troberg.

Läs hela rapporten här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.