Ervin Kohn Foto: Antirasistisk Senter

”Biblioteket stöttar nazistpropaganda”

Publicerad

Hundratals personer beräknas demonstrera utanför Norges största folkbibliotek ikväll. Anledningen är att konstnären Lars Vilks håller en föreläsning om Dan Parks konst.

– Som barn till två förintelseöverlevare kan jag inte tolka Dan Parks konst som ironisk när han ställer upp en burk med Zyklon B och en svastika utanför den judiska synagogan i Malmö. Det är ett rent hatbrott och vi måste protestera mot att ett norskt folkbibliotek upplåter sina lokaler till nazistpropaganda, säger Ervin Kohn på Antirasistisk Senter i Oslo som arrangerar demonstrationen ikväll.

Satir av politisk korrekthet

Lars Vilks kommer att föreläsa och visa bilder av den fängelsedömda svenska gatukonstnären Dan Parks bilder. Vilks menar att Parks konst inte är hets mot folkgrupp, utan satir.

– Min tolkning av Parks bilder är att de ironiserar och gör satir av politisk korrekthet sade Lars Vilks till Kulturnyheterna förra veckan.

”Inte dömd utan anledning”

Men att Dan Parks konst skulle vara ironisk är uteslutet menar demonstranterna.

– Vi förlitar oss på det svenska rättssystemet och när Dan Park dömts flera gånger för hets mot folkgrupp finns det ingen anledning att tolka hans konst som ironi. Han är inte dömd utan anledning, säger Ervin Kohn.

Bakgrunden till demonstrationen är att den islamfientliga sajten document.no hyrt lokaler i Deichmanske bibliotek, Norges största folkbibliotek, och bjudit in Lars Vilks för att hålla stödföreläsning för den för hatbrottsdömda gatukonstnären Dan Park.

Arena för nazistpropaganda

– Vi protesterar mot att vårt största folkbibliotek, Deichmanske bibliotek, blir en arena för nazistpropaganda. Bibliotek ska inte vara en plattform för rasister och dömda nazister, säger Ervin Kohn.

Bibliotekschefen, Kristin Danielsen har hela tiden hävdat att alla norska medborgare har rätt att hyra in sig på biblioteket, oavsett politisk ståndpunkt. Men på Antirasistisk Senter menar man att bibliotekschefen har fel.

– Det finns alltid en gräns för yttrandefrihet och den gränsen går vid hatbrott. Bibliotekschefen ser sig själv som en redaktör som måste säga ja till allting. Men så är det ju inte. Redaktörer måste också förhålla sig till lagen och censurera hat och antisemitism.

Vad hoppas du att era protester leder till?

– Att Deichmanske bibliotek och Norges andra bibliotek framöver inte upplåter sina lokaler till rasism och nazism och låter sig bli en plattform för hat, säger Ervin Kohn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Senaste avsnittet i SVT Play