Biografer över hela Europa har stängts på grund av det pågående coronavirusutbrottet. Foto: Dan Hansson / SvD / TT

Biografägare vädjar till Europas regeringar

Uppdaterad
Publicerad

Biografer över hela Europa har stängts på grund av det pågående coronavirusutbrottet. Nu vädjar biografägare i Europa till regeringar om stöd.
– Vi behöver stöd som gör att vi kan ta oss igenom det här så att inte biograferna går i konkurs, säger Peter Fornstam, ordförande för Sveriges Biografägareförbund.

Branschorganisationen The international union of cinemas, Unic, uppmanar i det gemensamma uppropet de nationella regeringarna att ”göra allt de kan under de kommande veckorna och månaderna för att se till att europeiska biografer kan överleva och övervinna de aldrig tidigare skådade utmaningarna”.

Peter Fornstam är ordförande för Sveriges Biografägareförbund som är en del av Unic. Han menar att ekonomiskt stöd från staten är avgörande för många biografers överlevnad.

– Det är också viktigt för dem som har producerat filmer att det finns biografer där deras filmer kan visas när allt det här är över, så att producenter och talang kan få sina intäkter, säger han.

Möte med kulturministern

Sveriges Biografägareförbund har under dagen varit i möte med politiker och företrädare för filmbranschen.

– Hela branschen har suttit i möte idag med kulturministern och diskuterat de här frågorna. Jag upplever att statsmakten i Sverige tar det här på allvar, säger Peter Fornstam.

I uppropet uppmanar Unic regeringar att göra allt de kan för att hjälpa biograferna under den kris som restriktionerna i och med coronavirusets spridning innebär.

– Behoven ser lite olika ut för olika biografer men alla behöver ekonomiskt bidrag för att klara de fasta kostnaderna, säger Peter Fornstam.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset och kulturen

Mer i ämnet