Jonna Vanhatalo och Marcus Birro avmålade. Foto: Jonna Vanhatalo

Birros exfru säljer gammal bröllopsmålning

Uppdaterad
Publicerad

Marcus Birros och Jonna Vanhatalos skilsmässa var inte lätt. Och under hela processen har en stackars bröllopsmålning, målad av en finsk kvinna, fått ta emot knytnävsslag och ilska. Men nu vill Vanhatalo få ett fint avslut, och dessutom behöver den ensamstående mamman pengarna. Därför säljs nu tavlan på en auktionssajt.

”Detta är din chans att hjälpa en ensamstående morsa att betala sina förfallna räkningar, men ännu mer är detta en ovärderlig möjlighet för dig själv eller någon du tycker om (eller inte) att äga ett bisarrt stycke konst med stark historia. Ett stycke konst som ingen egentligen behöver eller ens vill ha.”

Så marknadsför Jonna Vanhatalo målningen, en bröllopsgåva av en släkting i Finland, i sin annons på budgivningssidan.

– Det är lite humor. Jag har haft allt detta liggande hemma sedan skilsmässan. Jag har inte kunnat slänga tavlan av nostalgiska skäl. Nu kände jag att det var dags att gå vidare, säger hon till Kulturnyheterna.

Kommer inte att saknas

Sedan skilsmässan har tavlan fått ta emot knytnävsslag och blivit ett störningsmoment för Vanhatalo. Och när hon tittade i sin plånbok tänkte hon att hon kanske kunde få ut något positivt av målningen.

– Jag tänkte att jag behöver inte ha den att slå på längre, nu får någon annan göra det om de vill, säger hon med ett skratt.

Birro: Ville ha bort den

Vanhatalo hörde inte med Marcus Birro vad han tyckte om att bröllopsgåvan ska säljas: det var ju internationella kvinnodagen och hon får göra vad hon vill med sina saker, tänkte hon. Och Birro verkar inte särskilt bekymrad över det hela.

– Redan när vi var gifta ville jag ha bort den. Den är så jävla ful så jag tycker det är bra att hon gör sig av med den, säger han till Kulturnyheterna.

Du kommer alltså inte lägga bud ?

– Nej, intelligentare och kunnigare konstkännare än jag får ju värdera den till sitt rätta pris, säger Birro.

Det ledande budet på budgivningssidan var på fredagen över 18.000 kronor, vilket är mer än Jonna Vanhatalo hoppats på.

– Jag är arbetslös och ensamstående mamma, blir det några pengar så finns det räkningar att betala, och resten skickar jag med glädje vidare till nästa morsa som har problem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.