Björkman: Måste släppa in fler kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Melodifestivalens finalfält domineras återigen av manliga låtskrivare. Nu ryter festivalgeneralen Christer Björkman ifrån.
– Det är skittråkigt, och någonting vi måste förändra, säger han i Kulturnyheternas uppsnack inför finalen.

70 män. 19 kvinnor. Så ser könsfördelningen ut mellan låtskrivarna i Melodifestivalen 2017. Programmet har alltid dragits med en stark övervikt av manliga kompositörer, något som speglar hur musikbranschen ser ut i övrigt, menar Christer Björkman.

– Killar skriver oftare låtar. De formar band i tonåren, sysslar oftare med musik och blir musikproducenter när de blir äldre. Nu är det ju sju killar som skrivit en av låtarna i år (Nanos ”Hold on”), och det förstör ju all statistik från början. Så länge det finns sådana grupperingar där man inte släpper in kvinnor så har vi ett jätteproblem. Det är skittråkigt.

Läs om alla finalbidragen här

”Måste förändras”

Björkman understryker att underskottet på kvinnor är en stor utmaning för tävlingen – och branschen i stort.

– Det handlar om att förändra mönster. Det här är någonting vi måste hjälpas åt att förändra, det måste bli mer jämlikt, det måste faktiskt det.

Vad har Melodifestivalen för ansvar här?

– Vi tar det ansvaret, vi har infört den regeln att minst hälften av bidragen måste ha en kvinna med som låtskrivare. Vi föreslår alla som medverkar att skriva låtar med kvinnor. Vi gör vad vi kan, men det kommer ta tid, vi behöver hjälp från branschen och från skolorna, säger Christer Björkman.

Missa inte: Så byggs en Eurovisionvinnare

Delfinal 1

18 män – 4 kvinnor

Delfinal 2

16 män – 6 kvinnor

Delfinal 3

16 män – 4 kvinnor

Delfinal 4

20 män – 5 kvinnor

Totalt:

70 manliga upphovspersoner (en del förekommer flera gånger) samt 19 kvinnor (en del förekommer också flera gånger).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Melodifestivalen

Mer i ämnet