Christer Björkman, senior producer Melodifestivalen, och Anette Helenius, tävlingens projektledare.

Björkmans Corona-oro inför Eurovision

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler Corona-fall dyker upp i Sverige och Europa. Nu växer oron inför Eurovision.

– Det känns så där faktiskt, säger Christer Björkman.

Runtom i världen har evenemang liknande Eurovision ställs in eller skjutits fram på grund av Corona-virusets framfart.

Uppmanar till karantän

I veckan mejlade Melodifestivalen ut information till alla medverkande om hur de ska tänka kring viruset.

Melodifestivalen 2020

– Vi har gått ut med upplysning till all vår personal, arbetande press och medverkande. Vet man med sig att man har besökt något av riskområdena nyligen så bör man själv ställa sig i karantän, säger Anette Helenius, projektledare Melodifestivalen.

Kan du lova att det blir en final nästa vecka?

– Det kan jag inte säga. Vi följer utvecklingen och följer Folkhälsomyndighetens direktiv, säger hon.

”Inte varit med om liknande”

Något direkt hot mot just Melodifestivalen finns ändå inte i dagsläget. Däremot är oron stor för hur det ska bli med Eurovision. Just att människor från flera länder samlas på samma plats för att sedan åka tillbaka till sina hemländer ses som en riskfaktor när det gäller spridningen.

Har du varit med om något liknande?

– Nej, inte vad gäller sjukdom. Jag vet att när vi skulle till Istanbul 2004 var det politiska läget väldigt bekymmersamt där nere. Det var tal om att vi eventuellt inte skulle åka. Till slut åkte vi men vi var väldigt begränsade i vår rörlighet där nere med beväpnade vakter och så, säger Christer Björkman.

”Känns så där”

Han själv är orolig redan för hur det ska bli närmsta tiden då han direkt efter mellofinalen ska på ett Eurovisionmöte i Rotterdam.

– Jag vet inte hur man ska förhålla sig till det mer än att vänta och se. 41 länder ska träffas, kommer från alla håll i Europa. Vi får se, det känns så där faktiskt.

Finns det någon risk att du inte åker?

– Jag kommer göra som jag blir rådd att göra, är det så att SVT säger att det inte är läge att åka så åker vi inte. Annars åker vi, säger Christer Björkman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Melodifestivalen 2020

Mer i ämnet