Björn Ulvaeus. Foto: Jessica Gow / TT bild

Björn Ulvaeus ger 1 miljon till Reportrar utan gränser

Publicerad

Organisationen har funnits i Sverige i 20 års tid och är mycket tacksamma för bidraget från den förre ABBA-medlemmen.

Reportrar utan gränser får en miljon kronor av Björn Ulvaeus för att intensifiera sitt arbete mot kränkningar av yttrandefriheten. Organisationen har i ett flertal rapporter konstaterat att hoten mot press- och yttrandefrihet har ökat dramatiskt de senaste åren, samtidigt som stödet från institutionella givare till organisationen har minskat.

– De står upp för det fria ordet, reportrarna utan gränser, ofta med fara för eget liv och de påminner oss ständigt om hur dyrbar och omistlig yttrandefriheten är. Deras arbete är alltid lika viktigt och det vill jag stödja, säger Björn Ulvaeus i ett pressmeddelande.

Är tacksamma för bidraget

Organisationen som har funnits i Sverige i 20 års tid är mycket tacksamma för bidraget.

– Det ger oss en möjlighet att investera långsiktigt i vår verksamhet till försvar för press- och yttrandefrihet. Vi har funnits i 20 år i Sverige och nu kan vi lägga ut vägen mot framtiden. Det är verkligen ett stöd i rättan tid, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser.

Reportrar utan gränser

Visa

Organisationen har funnits i Sverige sedan 1994 och firar 20-årsjubileum i år. Nio år tidigare, 1985, skapades den franska moderorganisationen, Reporters sans frontières. De är en av de främsta auktoriteterna i världen för frågor kring yttrande- och pressfrihet i världen. Allt arbete tar sin utgångspunkt artikel 19 i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer