Foto: DN/TT

Björn Wimans sågning av Bah Kuhnke

Uppdaterad
Publicerad

Alice Bah Kuhnke svarade i dagens DN på den kritik som riktats mot henne efter det att hon tillträtt som kulturminister. En artikel som DN:s kulturchef Björn Wiman menar består av en samling floskler.

Under onsdagen publicerade Dagens Nyheter en debattartikel av nytillträdda kulturministern Alice Bah Kuhnke (MP). I artikelingressen beskrivs Bah Kuhnke bland annat svara på kritiken kring att hon och hennes parti saknar kulturpolitiska visioner.

”Regeringens huvudsakliga kulturpolitiska prioritering är att kultur­livet ska få bästa möjliga förutsättningar att utvecklas. Som ansvarig minister kommer jag, med all kraft och engagemang, att ägna min tid, kunskap och energi åt att kulturen äntligen får den uppmärksamhet den förtjänar”, skriver hon bland annat.

”Marken gungar under Bah Kuhnkes fötter”

Nu har Björn Wiman, kulturchef på Dagens Nyheter, med dräpande ordalag kommenterat artikeln som hans tidning publicerat.

Wiman skriver att ”det är förvånande att en så till synes receptiv och medialt erfaren person som Alice Bah Kuhnke inte inser att DN-artikelns ansamling av floskulösa utfästelser, stundtals balanserande på pekoralets brant, ytterligare kommer att få marken att gunga under hennes fötter”.

Alice Bah Kuhnke skrev bland annat i sin debattartikel att ”ett levande kulturliv tillhör grunden i ett socialt och hållbart samhälle”. Ett uttalande Björn Wiman skriver har ”större satiriskt än politiskt potential”.

Uppmanas skaffa sig en vettig talskrivare

Han avslutar sin text med uppmaningen att både Bah Kuhnke och hennes ministerkollega Helene Hellmark Knutsson, som även hon får skarp kritik för sitt sätt att hantera bland annat Medelhavsinstituten, bör skaffa sig en vettig talskrivare om de nu inte ”bottnar i sina sakfrågor”.

Varför valde ni att publicera Alice Bah Kuhnkes debattartikel om du anser att den är så bristfällig?

– Självklart har det ett stort allmänintresse när landets kulturminister för första gången väljer att själv skriva en artikel om sin syn på sitt uppdrag och kulturens roll i politiken, svarar Björn Wiman i ett mejl.

Varför kände du ett behov av att kommentera hennes text?

– Lika självklart är det att en sådan artikel blir föremål för synpunkter och offentlig debatt sedan den publicerats.

Flera tidningar hakar på

Jens Lilljestrand, biträdande kulturchef på Expressen, riktar även han skarp kritik mot Bah Kuhnkes debattartikel. Han liknar texten med reklam och kallar den ”substanslöst lulllull utan annan funktion än att fylla ut raderna”.

Aftonbladets Martin Aagård hakar upp sig på uttalandet om att ett levande kulturliv tillhör grunden i ett ”ekologiskt hållbart samhälle”. Han påminner om när förra kulturministern, Lena Adelsohn Liljeroth, inledde sin tid som minister med att säga att kulturen är bra eftersom den genom att sprida bilder av Sverige ”underlättar för annan export”.

Nu har Alice Bah Khunke bytt ut tillväxt mot baljväxt, skriver Martin Aagård.

Sydsvenskans kolumnist Per Svensson gör en kortversion av debattartikeln som han anser är ”ganska lång och ganska tråkig”. Hans sammanfattning av texten går ut på att Alice Bah Kuhnke tycker att allt är ”bra”.

Har annan uppfattning

En av få som inte ställer sig i sågningskören är Svenska Dagbladets krönikör Elise Karlsson. Hon frågar sig om vem som helst skulle kritiseras för de saker som Bah Kuhnke nu kritiseras för. ”Man skulle kunna tro att det är första gången i världshistorien en politiker på kulturområdet uttalar sig utan substans”, skriver hon.

I och med onsdagens utspel sällar sig Wiman, Liljestrand, Svensson och Aagård till den växande gruppen av kulturpersoner som riktat kritik mot kulturministern. Först ut var Åsa Linderborg, kulturchef på Aftonbladet, som direkt efter Bah Kuhnkes utnämning sade till Kulturnyheterna att hon ”trodde det var ett skämt”.

Kulturnyheterna har sökt kulturdepartementet som har avböjt att kommentera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bah Kuhnke kulturminister

Mer i ämnet