Foto: SVT

Black lives matter gör avtryck i musiken

Uppdaterad
Publicerad

Det brutala polisingripandet av George Floyd har utlöst omfattande protester mot polisvåld mot svarta. Protester som nu också gör avtryck i musiken med låtar som på olika sätt kommenterar det som sker.

-Det finns nästan en förväntan på hiphop att kommentera sin samtid direkt om man vill bli relevant, säger kulturskribenten Nathan Hamelberg.

Protestmusik har länge varit en del av afroamerikaners kamp för rättvisa. På sextiotalet lyssnade folk på Aretha Franklins Respect och Dancing in the streets som protestmusik. 2016 blev Kendrick Lamars låt Alright något av ett sountrack till Black lives matter-rörelsen.

Och nu nu är den nya protestmusiken här och kommenterar sin samtid. Anderson Paak, Lil Baby, YG, hiphopkollektivet End of daze och inte minst Beyoncé har alla släppt ny musik direkt inspirerad av de pågående Black lives matter-protesterna

Se mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.