Blizzard har mött hård kritik efter beslutet att stänga av en känd e-sportare. Foto: TT

Blizzard backar efter massiv kritik – avstängt proffs tackar

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska speljätten Blizzard backar delvis efter en kraftig kritikstorm till följd av att bolaget stängt av en spelare som hyllade Hongkongs proteströrelse. Den avstängda spelaren säger sig vara rätt nöjd med beslutet.

Spelföretaget Blizzard hamnade i en storm sedan bolaget hade stängt av en professionell spelare från onlinekortspelet ”Hearthstone”. Ng Wai Chung, känd under sitt alias Blitzchung, stängdes av i måndags för att ha uttryckt sitt stöd för proteströrelsen i Hongkong i samband med en segerintervju i den officiella tävlingssändningen.

Avstängd ett år

Straffet blev hårt. Ett års avstängning och hela prissumman indragen. Även de två programledarna som intervjuade honom stängdes av för att inte ha stoppat uttalandena.

Spelare rasade och fick med sig en del politiker som den tidigare presidentaspiranten Marco Rubio, vilket ledde till att Blizzard nu backar något.

Reagerade för snabbt

Blizzards ordförande J Allen Brack skriver i ett uttalande att Blitzchung har brutit mot reglerna med sitt uttalande och att avstängningarna inte hade något med företagets relationer med Kina att göra. Samtidigt medger han att företaget reagerat för snabbt. Blitzchung får behålla sina prispengar och avstängningen från ”Hearthstone”-tävlande sänks från ett år till sex månader, samma tid som de två programledarna stängs av.

Blitzchung säger i sin tur i ett blogginlägg att han är tacksam för Blizzards nya beslut, även om sex månader fortfarande är lång tid för honom.

”Jag förstår att mitt agerande kunde ge fokus på annat än syftet med tillställningen. I framtiden kommer jag att vara mer försiktig kring det och uttrycka mina åsikter eller visa mitt stöd för Hongkong på mina personliga plattformar”, skriver han.

Protesterna i Hongkong

De pågående protesterna inleddes i våras för att stoppa ett lagförslag att tillåta utlämning av misstänkta brottslingar till Fastlandskina. Demonstranterna lyckades få Hongkongs regering att lägga förslaget på is, men började då utvidga sina krav.

Under sommaren tilltog våldet mellan polis och demonstranter. Demonstranter har blockerat tåg och vägar och fått flygplatsen att stänga i två dagar. En generalstrejk har utlysts och ytterligare en planeras. Polisstationer har omringats och attackerats.

Myndigheterna har svarat med tårgas, gummiklädda kulor och gripanden.

Peking har delat ut skarpa varningar till demonstranterna och kinesisk militär har setts öva vid Hongkongs gräns.

Vid flera tillfällen har demonstrationerna samlat runt två miljoner människor enligt arrangörerna. Konflikten har kastat in Hongkong i sin värsta politiska kris sedan överlämnandet från Storbritannien och även fått stora konsekvenser för Hongkongs ekonomi och roll som finansnav.

I sin desperation att rädda hemstadens ”kärnvärden” – de demokratiska rättigheter som Hongkongborna fick behålla när regionen lämnades över från Storbritannien – har proteströrelsen vädjat om hjälp från både USA:s president Donald Trump och den forna kolonialmakten Storbritannien.

Källor: TT, AFP, Utrikespolitiska institutet, m fl

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.