Jasmine Martinez och Sarah Giercksky. Foto: SVT

Women in Horror: ”Blod är väldigt snyggt”

Uppdaterad
Publicerad

Women in horror month är ett internationellt initiativ som går ut på att hylla skräckfilmsskapande kvinnor. I Sverige uppmärksammas det genom en festival på Filmhuset i Stockholm. Årets tema är blod.

– Blod är kopplat till sjukdomar, skräck, döden, livet och så färgen. Estetiskt så är blod väldigt snyggt, säger gore-specialisten Jasmine Martinez som också är en av arrangörerna bakom filmfestivalen Women in horror.

Festivalen har samlat läskiga filmer regisserade av kvinnor och i år har alla någonting med blod att göra. Filmen Rabid av systrarna Jen och Sylvia Soska handlar om en kvinna som vanställs av en trafikolycka och väljer att testa en stamcellsoperation, vilken gör henne väldigt sugen på blod. The Boogeywoman av Erica Scoggins följer en ung tjej som upplever det både läskiga och fantastiska i att få sin första mens.

– Som kvinna är det lätt att tankarna går till mens, för att det är något som händer varje månad, och om det inte händer kanske man får lite panik eller så blir man glad, beroende på vad man vill. Men kvinnokroppen och den kvinnliga frigörelsen har mycket med blod att göra, säger Sarah Giercksky som skrivit och regisserat filmen Create your killer som visas under festivalen.

Inspirerats av kvinnlig frigörelse

Blod kan vara läskigt. Men är blod ett större och viktigare tema för kvinnor än för män?

– Det är skillnad på blod och mens. Många killar gillar splatter och blod, men mens verkar vara mycket läskigare, säger Jasmine Martinez.

– Antagligen eftersom det är något de själva inte upplever, säger Sarah Giercksky.

Samtidigt har även manliga skräckfilmsregissörer ibland tagit sig an temat kvinnlig frigörelse, och ofta med hjälp av just blod. Som klassikern Carrie från 1976 av Brian De Palma, baserad på en bok av Stephen King. I den är det när Carrie får en hel tunna blod över sig, som hon verkligen upptäcker sin fulla kraft.

– Eller Teeth där en tjej får tänder i sitt underliv. I den är det tydligt att de inspirerats av den kvinnliga frigörelsen, att de sett att den kampen finns, säger Jasmine Martinez.

”Något man behövt gömma”

Ämnen som anses lite förbjudna är tacksamma och därför vanliga inom skräckfilmen.

– Historiskt sett har mens alltid ansetts smutsigt och okristet. Något man behövt gömma, säger Jasmine Martinez.

Samtidigt, betonar de, är det inte så att kvinnor bara gillar skräckfilm som har nån slags symbolisk betydelse.

– Ibland vill man bara släppa loss och se splatter och äcklas och ha kul, säger Jasmine Martinez.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.