Clara Lidström tycker att de första bloggarna var ”så himla fula” och såg själv en möjlighet att ändra på det. Foto: Pressbild Clara Lidström/TT

Bloggliket rör på sig

Uppdaterad
Publicerad

Att gå tillbaka tio år i tiden på nätet är som att ta sig tillbaka till geologisk juratid. Då var bloggen det heta. I dag kan man surfa i dagar på sociala medier utan att en enda gång se en blogg. Men ett decennium efter att bloggen slog igenom, är den fortfarande stor framförallt bland unga kvinnor.

Måndagen den 7 december publicerar Clara Lidström, eller UnderbaraClara som hennes blogg kallas, ett inlägg med rubriken ”Korvguiden”. ”Denna andra advent var det återigen dags för vår lilla tradition att tillsammans med Albin och Ulrika göra julkorv. En himla massa brukar det bli, av köttet från våra egna grisar.”

Bloggen domineras av vackra bilder från hennes liv på landet, kombinerat med längre texter om allt från barnuppfostran till digitalt entreprenörskap. Clara Lidströms bloggresa började för 10 år sedan.

– Jag började läsa olika bloggar för där fanns det innehåll som jag var intresserad av, om andra unga kvinnor och deras vardag. Det fanns ingen annanstans, det fanns inte ens en modebilaga på den här tiden. Samtidigt kände jag att det där kan jag göra mycket bättre.

”Bloggarna var så himla fula”

I början hade Clara Lidström få läsare, men hon fick massor av kommentarer. Det peppade henne att sätta upp som mål att bli Sveriges största bloggare. I dag är bloggen en del hennes företag som hon lever på.

– Då var bloggar så himla fula. Det var små bilder och selfies tagna i tandkrämsfläckiga speglar. Det var så lätt att göra någonting bättre. Det fanns inga pengar i att blogga då, men för mig blev bloggen som en skola i att uttrycka sig, säger Clara Lidström.

Justin Hall

Bloggens utveckling hade dock börjat redan 10 år tidigare i USA. En av föregångarna i att dela vardagshändelser och tankar på nätet var Justin Hall från Chicago, som 1994 satte upp sajten Links from the Underground.

Den innehöll först just länkar till tveksamt innehåll men kom snart att istället domineras av kortare, datum-märkta berättelser om intima detaljer ur hans liv på förstasidan.

Snart var Hall en internetcelebritet och 1997 kom han till Stockholm och en stor konferens för att berätta om genren ”online diarists”. Samtidigt började nätdagböcker att dyka upp i Sverige. Med Justin Hall som inspirationskälla började nätskribenter som Nanok Bie, Petra Jankov och Svante Tidholm att skriva nätdagböcker.

Bloggforum

Men det skulle alltså dröja ytterligare några år innan bloggen slog igenom på bred front i Sverige. Jonas Söderström skriver just nu på en bok om bloggens historia. Arbetet bedrivs – så klart – i bloggform.

Han menar att det finns två orsaker till att genombrottet för bloggen i Sverige kom just i mitten på 2000-talet. Dels hade svenska it-entreprenörer snappat upp bloggarna som fenomen och börjat starta bloggtjänster, där man enkelt kunde publicera sig. Dels hade Bloggforum hållits i Sverige med inspiration från USA – en stor konferens med föreläsningar och workshops om att blogga.

I det första numret av Språkrådets tidskrift ”Språkvård” 2005 finns blogg och webblogg med på listan över årets nyord. Jonas Söderström beskriver hur bloggen snabbt blev ett betydande formexperiment.

Poeten och författaren Magnus Carlbring skapade pseudonymen Embryo och experimenterade med en sorts skruvad förortssvenska. Någon skrev en thriller i bloggformat om hur hon blev jagad genom Europa och det var oklart om det var på riktigt eller inte.

– Det uppstod snabbt en väldig kreativitet som triggades av det enkla formatet, säger Jonas Söderström.

Bloggen en provokation

Bloggarna i Sverige kom snart att domineras av kvinnor och har framför allt blivit förknippade med mode. Samtidigt har bloggarna gett unga, svenska kvinnor en betydligt större plattform i offentligen som de inte haft förut.

– Bloggen är en provokation mot traditionella medier – därför har den så ofta dödförklarats. Vi har en tydlig bild om vem som ska få höras och synas i det offentliga rummet. I bloggarna snickrar unga kvinnor sin egen scen, säger Clara Lidström.

Både Jonas Söderström och Clara Lidström menar att orsaken till att bloggarna domineras av kvinnor beror på att formatet bygger på sociala relationer.

Kvinnor är tränade i att skriva dagbok, samtidigt som de är vana vid att småprata om hur barnen mår och vad man ska laga till middag. Det är också det som gör bloggvärlden så stark.

– Sociala medier handlar mycket om det här småpratet, samtidigt som den bygger på långsiktiga relationer. Jag kommer aldrig sluta att läsa vissa bloggar för jag vill veta hur det går med husrenoveringen, ivf-behandlingen eller det stormiga äktenskapet, säger Clara Lidström.

Bloggläsandet minskar

Ändå minskar bloggläsandet och framför allt kommenterandet på dem. Unga människors digitala konsumtion har blixtsnabbt förflyttats från dator till mobilt internet. Där finns en annan rörlighet i hur man konsumerar, och ingen tid att stanna till.

– Bloggens position i det digitala ekosystemet är i dag allt mer marginaliserad. Räckvidden har splittrats upp på flera kanaler där bloggen fortfarande är ett starkt verktyg, men den står inte själv längre, säger Johnny Lindqvist, på Statens medieråd.

Bloggen förändras

Statens medieråd tror ändå att bloggen kommer att finnas kvar men se annorlunda ut. Det kommer bli färre livsstilsbloggar med långa textinlägg och allt mer kommer att flyttas till andra plattformar.

– I dag nämner unga människor instagramkonton när man frågar vilken blogg de läser mest. Den största bloggplattformen i dag är Tumblr, som är byggd på att man ska vara mobil och kunna dela bilder enkelt, säger Johnny Lindqvist.

Men Clara Lidström kommer fortsätta blogga.

– Jag tror att de bloggar som står fast i den här transformationen kommer att belönas. Behovet av att kommunicera kvarstår, formen vi gör det i skiftar med tiden, säger Clara Lidström.

Fem stora svenska blogghändelser

* 4 maj 2005:

Linda Skugge börjar blogga i Expressen. Hon var redan en etablerad krönikör, men fick en enorm inverkan som ung kvinna som nådde ut till en stor publik och inspirerade massor av unga kvinnor att också göra sina röster hörda.

* 1 december 2005:

Efter tsunamikatastrofen konstaterar Katastrofkommissionen ”Den nya situationen kräver en omorientering av myndigheternas policy för information och kommunikation. Andra informationskällor än de traditionella måste bevakas … Det kan bli nödvändigt att följa en öppnare informationsstrategi än vad man traditionellt har gjort.”

Enligt Jonas Söderström är detta första gången som en myndighet uppmärksammar det nya medielandskapet som växt fram och konsekvenserna det har för samhället.

* 9 oktober 2006:

Bloggaren Magnus Ljungkvist, tillika pressekreterare åt Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting, är först med att avslöja vad den nyutnämnda handelsministern Maria Borelius har tjänat.

Han publicerar uppgifterna som svar på att hon hävdat att hon var tvungen att betala sin hemhjälp svart för att hon inte hade haft råd annars. Dagen efter publicerar Expressen samma uppgifter. Kort därefter avgår Maria Borelius. Magnus Ljungkvist mordhotas.

*10 dec 2008:

Nobelpriset går till en bloggare. Årets ekonomipristagare heter Paul Krugman, och är en bloggare för New York Times, med en stor läsarskara. När han ska resa till Sverige för att ta emot nobelpriset beklagar han att det inte kommer finnas tid för bloggen på ett par dagar och postar en lolcat.

*15 sep 2010:

Emelie Holmqvist skriver bloggposten Sveket, om sin sjuka mamma, och sätter sjukförsäkringsfrågan högst på valkampanjernas politiska dagordning. Inlägget blir snabbt viralt och flera bedömare menar att det var här som Alliansen förlorade sin egna majoritet.

Händelser i urval av Jonas Söderström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.