Foto: TT

BMW köper goodwill på Nationalmuseum

Uppdaterad
Publicerad

Statliga Nationalmuseum har ingått ett avtal med BMW, och ska verka för ett positivt intryck av bilföretaget, skriver Svenska Dagbladet. Som motprestation får Nationalmuseet en okänd summa pengar och ett antal bilar.

Sponsring är inget ovanligt för museer, och Nationalmuseum har sedan tidigare tre andra sponsoravtal. Men flera experter tror att avtalet mellan Nationalmuseum och BMW kan bryta mot regeringsformen, som säger att förvaltningsmyndigheter ska verka för saklighet och opartiskhet.

– En myndighet ska ju inte ta ställning för eller emot, den ska varken promota eller tala nedsättande om privata företag. Sponsoravtal brukar vara ganska försiktigt formulerade, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, till tidningen.

I det delvis hemligstämplade avtalet med BMW står nämligen att Nationalmuseum ska ”verka för ett stärkande av BMW:s och produkternas image genom att i förekommande fall lämna positiv information till allmänheten om BMW”. Nationalmuseum förbjuds även att uttrycka sig nedsättande mot BMW, även efter avtalet löpt ut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.