Tove Jansson. Foto: TT

100 år sedan Mumintecknaren Tove Jansson föddes

Uppdaterad
Publicerad

Hon har skapat en av vår tids mest omtyckta och fantasieggande värld. I morgon är det exakt hundra år sedan hon föddes.

Det handlar om Mumindalens skapare, målaren, författaren och illustratören Tove Jansson som än i dag inspirerar, inte minst som feministisk förebild.

– Hon är en inspiration på väldigt många olika plan. Dels för hur hon tar sig an så många olika medier, dels för det hon berättar om och hur hon berättar, säger Joanna Rubin Dranger, bildberättare och professor i illustration vid Konstfack.

Ifrågasätter normer

För studenterna på Konstfack berättar hon ofta om Tove Jansson, om hennes unika sätt att berätta med bilder och hennes förtjusande sätt att utmana normer.

– Hon är normkritisk och ifrågasätter hur de normer och konventioner vi har omkring oss begränsar och beskär våra liv. 

När Tove Jansson-året firas sker det världen runt med seminarier, evenemang och utställningar, bland annat på Finlands nationalmuseum, Ateneum i Helsingfors.

Här visas förstås alla aspekter av muminvärlden upp men också Tove Janssons måleri, bland annat en stor mängd självporträtt och en hel del illustrationer och satirteckningar.

Feministiska ståndpunkter

Det är ett hektiskt år också för Boel Westin, professor i litteraturvetenskap, som har skrivit en biografi om den finländska konstnären. Boel Westin lärde känna Tove Jansson och fick tillgång till hennes enorma arkiv.

– När jag gick igenom hennes brev stötte jag på att hon rätt mycket under 1940-talet faktiskt formulerar feministiska ståndpunkter för sig själv. Det handlar om hennes roll som kvinna, i förhållande till kärleken och i förhållande till männen.

– Hon vill leva självständigt och skapa konst. Arbete var det absolut viktigaste, säger Boel Westin. 

Levde med en kvinna

Tove Jansson hängav sig åt arbetet, men också kärleken och kom att leva under den senare delen av sitt liv med en kvinna, i strid med de konventioner som gällde då. 

Tove Jansson tjänar som inspiration för många, som normbrytare både i liv och verk. Muminvärlden är förstås det hon är mest känd för, en värld där muminfamiljen och alla vänner kliver runt enligt ett till synes könsstereotypt mönster, men här finns mycket att vända och vrida på.

– Om man tänker på Muminmammans gammalmodiga handväska och förkläde och Muminpappans stora hatt och deras roller de har, men å sidan skapar hon en karaktär som lilla My, som är en liten solitär som gör precis som hon själv vill och inte tar någon hänsyn till andra, säger Joanna Rubin Dranger.

Boel Westin håller med om att man inte ska fästa för stor uppmärksamhet vid de yttre tecknen.

– Ta en karaktär som Snorkfröken som på ytan kan verka väldigt kokett, men som har dolda feministiska tendenser. Hon räddar till exempel Mumintrollet ur en farlig situation under en äventyrlig färd.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.