Bilen till vänster visar folkmassan som samlats för Trumps installationsceremoni i fredags, och bilden till höger togs då Obama svors in. Foto: TT

”1984” gör succé efter debatt kring ”alternativa fakta”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Donald Trumps rådgivare använt begreppet ”alternativa fakta” i samband med presidentinstallationen, har försäljningen av George Orwells ”1984” skjutit i höjden. Romanen upplevde även en försäljningstopp under NSA-skandalen 2013.

Den brittiske författarens dystopiska roman ”1984”, som skrevs 1948, hade under onsdagsförmiddagen knipit förstaplatsen på nätjätten Amazon’s försäljningslista.

Försäljningen sköt i höjden efter att Trumps rådgivare Kellyanne Conway hävdat att pressekreteraren Sean Spicers påstående att publiken vid presidentinstallationen varit den största någonsin kunde beskrivas som ”alternativa fakta”, enligt The Telegraph.

Conway fällde uttalandet då hon intervjuades i NBC:s ”Meet the press” av programledaren Chuck Todd.

”Inte en handbok”

Begreppet spreds som en löpeld i media, och jämfördes med begrepp från Orwells dystopiska framtidsskildring, som utspelas i den totalitära staten Oceanien där Sanningsministeriet manipulerar historien i det styrande Partiets tjänst.

Foto: TT

”Alternativa fakta är en fras som hämtats från George Orwell”, sa bland andra Washington Posts reporter Karen Tumulty på CNN:s Reliable Sources.

Även sociala medier svämmade över av kommentarer kring Conways uttalande, bland annat twittrade en person att: ”Någon borde tala om för Kellyanne Conway och Sean Spicer att 1984 är ett varnande exempel och inte en handbok”.

Försäljningstopp efter NSA-skandal

Det är dock inte första gången försäljningen av Orwells klassiker har rusat i höjden till följd av händelser inom amerikansk politik.

2013 upplevde ”1984” en försäljningsökning med hela 3000 procent efter avslöjandet kring säkerhetsmyndigheten NSA:s massövervakning – som jämfördes med romanens diktator Storebrors ständiga bevakning av medborgarna, enligt abcnews.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.